Het slagingspercentage van een ablatie ter bestrijding van boezemfibrilleren (kans om na ablatie in sinusritme te blijven) is steevast onderwerp van gesprek met de behandelend electrofysioloog. Daarbij komt ook het stadium van BF ter sprake (aanvalsgewijs, persistent, permanent).
Recent is uit internationaal onderzoek (aangestuurd vanuit de universiteit van Utah,SLC, UT, USA), gebleken dat louter de verbindweefseling van het linker atrium bepalend is voor de slagingskans van een ablatie en dat het niet uitmaakt in welk stadium het BF verkeert. In de praktijk blijkt dat patiënten met aanvalsgewijze BF maar met sterke verbindweefseling van het linker atrium minder kans op een succesvolle ablatie hebbeen dan iemand met permanete BF en geringe verbindweefseling. De mate van verbindweefseling wordt vooraf bepaald middels een MRI onderzoek met speciale software. De arts kan daarmee de patiënt individueel veel duidelijker informeren (en/of adviseren) over zijn kansen en risico;s van een ablatie.
Mijn vraag is of de resultaten van dit onderzoek ook al in het Catharina Ziekenhuis (gaan) worden toegepast. Ikzelf heb als BF patient bij de gesprekken over het al of niet ondergaan van een ablatie in ieder geval niet te maken gehad met een MRI onderzoek.
Bij voorbaat dank voor uw reactie, met vr.groet,
9 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
L D
M D
M D
L D
M D
J H
L D
J H
L D