// Zorg algemeen

Slaapproblemen met ß-blokkers

Sinds ik ß-blokkers slik heb ik slaapstoornissen. Moeilijk inslapen en veel dromen, die soms levens echt lijken. Ik had dit met metoprolol en in mindere mate met de originele selokeen (die ik nu heb geregeld) ook. Toen ik Sotalol slikte was dit stukken minder. Alleen was Sotalol op een gegeven moment geen optie meer. Omdat ik Flecaïnide moest gaan slikken na 2 ablaties die toch niet voldoende hielpen om alleen met een ß-blokker te behandelen. Met flecaïnide gaat het nu prima. Bijna nooit meer een ritmestoornis. Maar wel last van enorme slaapstoornissen omdat ik hier selokeen/metoprolol bij moet nemen. Zou het kunnen dat het komt omdat metoprolol in tegenstelling tot sotalol een lipofiele ß-blokker is in tegenstelling tot sotalol? En zou het misschien een oplossing zijn om over te stappen op atenolol? Ik slik al diazepam en melatonine maar nog slaap ik echt heel ligt en heel minimaal. Terwijl zonder selokeen het nooit echt een probleem was. Ik heb het idee dat het op mijn zenuwstelsel werkt.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • J O avatar
  Bètablokkers en benzodiazepinen remmen de aanmaak van melatonine. bovendien zorgen alle medicijnen voor voedingstekorten. Melatonine slikken lost het niet op; is als je lichaam zelf melatonine aanmaakt uit allerlei voedingsstoffen.

  0
 • J P avatar
  heer ,Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga het inderdaad zeker bespreken tijdens mijn volgende controle afspraak met de cardioloog. Ik denk zelf dat het goed is om eerst eens te kijken of atenolol een verbetering geeft. Ik heb naast uw reactie ook al enkele hoopvolle verhalen gelezen van ook vooral jonge patiënten (net als ik) met het zelfde probleem. Ik ben immers zeer tevreden over het effect van flecaïnide want ik heb eigenlijk nauwelijks nog ritmestoornissen sinds het starten hiermee. En van de flecaïnide zelf heb ik geen enkele bijwerking (voor zover ik weet). Dat middel wil ik dus heel graag blijven gebruiken. Het is echt de selokeen/metoprolol die de problemen geeft (denk ik). Ik ben vorig jaar over gestapt van metoprolol op sotalol en toen sliep ik na enkele dagen weer redelijk goed. Echter leek sotalol steeds minder effectief en de dosis moest telkens omhoog. Daarbij bij had ik inderdaad bijkomende problemen, HR in rust werd erg laag en de QT-tijd liep ook op. En ik was weer inboedel van de eerste harthulp voor cardioversies :( Toen heeft mijn cardioloog in Nieuwegein flecaïnide ingezet en dat gaat heel goed. Als ik weer kan slapen kan ik verder prima leven met het langdurig slikken van flecaïnide en een wat mildere ß-blokker. ,

  0
 • L D avatar
  Slaapstoornissen en zelfs nachtmerries zijn een bekende bijwerking van alle ß-blokkers. Uw veronderstelling dat dat te maken heeft met de mate waarin deze medicijnen makkelijk in water dan wel vet oplossen wordt gedeeld door de experts maar is geen zekerheid. Een andere verklaring is er overigens niet. Sotalol lost inderdaad minder makkelijk in vet op (is dus meer hydrofiel).Sotalol is niet alleen een ß-blokker, maar heeft ook effecten op de elektrische eigenschappen van het hart. Dit laatste betekent dat sotalol ook risico's kent en daarom bij voorkeur niet wordt gegeven als ook een "gewone" ß-blokker volstaat. Mijn ervaring is dat wisselen binnen de groep ß-blokkers (dus in uw geval naar atenolol) wel eens goed uitpakt.Andere vraag is of er in uw geval nog een geheel ander medicament gekozen kan worden, zoals een Ca-antagonist, zoals verapamil. Ik adviseer u verder te overleggen met uw behandelend cardioloog.

  0

Je moet Inloggen om te reageren