// Zorg algemeen

SCAD

Goedemorgen, wie kan informatie geven over SCAD en bij welk academisch centrum de meeste kennis ligt op dit gebied.Mijn echtgenote is gisteren getroffen door een onderwand infarct, met als onderliggende oorzaak een dissectie van een vertakking van de rechter kransslagader.Ik ben op zoek naar ervaring en waar wij het best terecht kunnen voor verder onderzoek en behandeling.Alhoewel er verder geen afwijkingen zijn gevonden, maak ik mij zorgen over recidief en de oorzaak van dit probleem.Graag verneem ik uw ervaring.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • A v avatar
    Heel veel recente informatie over SCAD; oorzaken, behandeling, leefstijl, medicatie etc. staat op de website van de in SCAD gespecialiseerde MAYO kliniek in de USA. Zie http://www.mayo.edu/research/centers-programs/spontaneous-coronary-artery-dissection-scad/overview. Er is op facebook ook een (besloten) groep voor Nederlandstalige SCAD patiƫnten; zie SCAD Nederland.

    0
  • L avatar
    De afkorting SCAD staat voor "Sponteneous Coronary Artery Dissection", in het Nederlands, Spontane kransslagader dissectie. Een dissectie is een scheur die plaatsvindt tussen twee wanden van een bloedvat. Spontaan noemen we dit, als dit plotseling ontstaat, zonder enige vorm van aanleiding. Als zo'n scheur ontstaat, kan de kransslagader worden afgesloten, waardoor er een hartinfarct ontstaat. Het is een vrij onbegrepen ziektebeeld dat meer bij vrouwen en al op jonge leeftijd voorkomt. Mogelijk is er een relatie met extreme inspanning of hormoonspiegelwisselingen.De grote hartcentra, waar ook dotterbehandelingen worden uitgevoerd, hebben allen wel mogelijkheden om dit dit ziektebeeld te vervolgen en te behandelen, al is niet duidelijk hoe dit te doen. Van belang is wel, om te kijken of het kransvat daadwerkelijk helemaal normaal is, en of er niet toch sprake is van (minimale) aderverkalking. Als er een dotterbehandeling is uitgevoerd, zal de behandeling vaak hetzelfde zijn als de nabehandeling van mensen die een hartinfarct veroorzaakt door aderverkalking hebben doorgemaakt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy