// Zorg algemeen

Saunabezoek en stijgen/dalen in vliegtuig met stent

Ik heb ergens gelezen (ik meen op de site van een ziekenhuis) dat het niet verstandig is om met een stent in de sauna te gaan zitten. Geldt dat voor de rest van je leven of alleen de eerste periode en hoe lang duurt die? En geldt het ook/juist voor infrarood sauna's?

En is het ‘normaal’ dat je met een stentje in je lijf last kunt krijgen van een drukkend gevoel op je borst bij het stijgen en dalen in een vliegtuig? Ik heb het de afgelopen maanden een paar keer gehad (het akelige gevoel hield meer dan een dag aan) en daarna verdween het weer. Toeval of wetenschappelijk te verklaren?

BVD voor reacties.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

 • P T avatar
  Om de discussie op scherp te houden:- saunabezoek met bloedverdunners kan gewoon- de heer Beckers gaf aan in de lucht last te hebben gekregen van het hart, 20 maanden na plaatsen van een oplosbare stent. Niet fijn. Er was blijkbaar een probleem met uw stent, want u kreeg 20 maanden na plaatsing een hartinfarct. Dat stentprobleem is zeker niet te wijten aan het vliegen. Wat ik wil zeggen is dat uw stent al in de 'problemen' was tijdens uw vliegreis en de vraag is dus of die eerste tekenen niet ook op de grond hadden kunnen ontstaan? Wetenschappelijk is er geen bewijs voor een relatie tussen vliegen en klachten van pijn op de borst. Dit even ter geruststelling.

  0
 • W B avatar
  Je kunt met een gerust hart naar de sauna met bloed verdunners.Alleen moet je hier geen gebruik van maken de dag voor de inr meting. Dit kan een vertekend beeld geven. . .

  0
 • N B avatar
  Misschien moet ik iets duidelijker zijn.2013 na vernauwing met bij inspanning veel pijn in mn linker arm/ schouder.Toen genoteerd met oplosbare stent. Dat was geen goed idee want in 2015 na 20 maanden een hartaanval gehad. De eerste tekenen waren in t vliegtuig terug van Griekenland.

  0
 • N B avatar
  Ik heb 2 dagen voor mn hartaanval de zelfde pijn in mn armen gevoeld, boven in de lucht. De luchtdruk is daar laag, erg laag .Het is , volgens mij dus niet raar als je daar wat voelt..Van een sauna nooit last gehad.Gr

  0
 • P T avatar
  Ik denk dat een saunabezoek weinig effect zal hebben op de werking van bloedverdunners. Wel belangrijk om uitdroging te voorkomen: goed drinken dus (en geen alcohol) tijdens het saunabezoek.

  0
 • E E avatar
  kun je met bloed verdunners naar de sauna ,heeft dit een nadelig effect, op de dosering?

  0
 • P T avatar
  ke,Een saunabezoek (wat voor type dan ook) kan in principe gewoon met een goedwerkende stent in je kransslagader. Bij een saunabezoek en zeker als daarbij dompelbaden gebruikt worden, moeten je hart en bloedvaten 'hard werken' om de temperatuurverschillen bij te houden. Bij hoge temperaturen gaan je bloedvaten verwijden en daardoor moet je hart het bloed sneller rondpompen. Bij snelle daling van de temperatuur knijpen je bloedvaten samen en moet je hart krachtiger pompen om tegen die weerstand (door de samenknijpende vaten) op te boksen. Als je hart harder moet werken, heeft het meer zuurstof nodig (dat wordt aangeleverd door de kransslagaders) Met een goedwerkende stent in die kransslagaders is de toevoer naar het hart juist gegarandeerd. Het is overigens wel zo dat bij bepaalde hartproblemen voorzichtigheid is geboden (vraag dan altijd advies aan je specialist) bij saunabezoek: bijvoorbeeld bij hartfalen of een pas doorgemaakt hartinfarct.Over het krijgen van een drukkend gevoel ten gevolge van een stent bij het vliegen: die relatie ken ik niet en is volgens mij ook nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wilt niet zeggen dat het krijgen van zo'n drukkend gevoel bij het vliegen normaal is., dus als je jje er ongerust over maakt toch even bespreken met je arts.

  0

Je moet Inloggen om te reageren