// Zorg algemeen

Rust en alcohol (1-2 glazen), in combinatie met sporten eerder op de avond als combi een trigger voor boezemfibrileren

Beste mensen,

Ben ik weer..

Het was afgelopen vrijdag weer raak; boezemfibrilleren. Het voordeel van het vaak krijgen is dat je een patroon kunt proberen te herkennen. Het is niet gemakkelijk een duidelijk patroon vast te stellen omdat ik echte causale verbanden (1 op 1) niet kan vaststellen.

Opvallend is dat de combinatie van (i) rust (slapen of rustig 's-avonds “laat” op de bank), (ii) alcohol (1-2 glazen), in combinatie met sporten eerder op de avond in alle gevallen aanwezig waren bij het krijgen van boezemfibrilleren. Dus bij alleen rust en alcohol (1-2 glazen) treedt het niet op maar het is ook niet zo dat het de beschreven combinatie altijd overgaat in boezemfibrilleren. In 99 procent van die combinatie gebeurt er namelijk niets.

Mijn vraag is de hierboven beschreven combinatie een (veel) voorkomende en herkenbare triggers zijn

Verder viel het mij verder de laatste keer op dat mijn hart onrustig was overdag. Veel overslagen en een iets opgejaagd gevoel.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    In uw observaties speelt dus sporten een rol. In het complex -rust na sporten- en alcohol zie ik een rol voor het zgn autonome zenustelsel. Na sporten is sprake vaan een grote invloed van de vaguszenuw. Bekens is dat die het hart extra gevoelig maakt voor atriumfibrilleren. Een borrel daarna doet de rest. Maar kennelijk bij u, net als bij de meeste anderen in 1% van de gevallen. Dus het is plausibel, maar niet zeker en al helemaal niet voorspelbaar

    0

Je moet Inloggen om te reageren