// Zorg algemeen

Rolstoel na pacemaker plaatsing

Beste Cardiologen,

Na een aantal onderzoeken heb ik gister te horen gekregen dat ik een pacemaker zal krijgen. Vorige week bij de cardioloog en die heeft de risico's verteld en het een en ander uitgelegd, maar zou eerst overleg hebben met de neuroloog. Door de neuroloog ben ik gister gebeld en heb dus tehoren gekregen dat ik een pacemaker zal krijgen.

Helaas kon hij mij verder niet veel informatie geven over het herstel. Ik zie namelijk in de informatie overal staan dat je de eerste 6 weken je arm niet te veel mag gebruiken doordat de leads vast moeten groeien. Mijn vraag is nu of ik wel zelf in de rolstoel mag rijden zeg maar.  Eerst dacht ik dat dat makkelijk moest kunnen, maar ik werd door mijn vriend erop geattendeerd dat je wel met je armen behoorlijk naar achter gaat om te kunnen rollen. En in hoeverre je zou mogen tillen, omdat ik een ebike heb. Of ik die wel zelfstandig kan aankoppelen dan.

Alvast bedankt!!!

Met vriendelijke groet,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    ,om deze vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik een autoriteit op dit gebied geraadpleegd, nl mijn collega Dr F. . Hij schrijft het volgende:De 6 weken immobilisatie van de arm na pacemaker implantatie is iets wat traditioneel gegroeid is, maar waar weinig feitelijke ondersteuning voor te vinden is.Pacemaker (en ICD) leads of draden worden met een ‘suture sleeve’, een klein plastic tonnetje wat rond de leads zit vastgelegd aan de spier onder het sleutelbeen juist voor de lead de ader ingaat. Als dit goed gebeurd kan het gedeelte van de lead dat via de ader naar het hart loopt binnen redelijke limieten zich niet meer verplaatsen. Wel moet voor voldoende extra lengte van de lead zorgen tussen het hart en de plaats waar de lead vastgelegd is onder het sleutelbeen. Dit om te voorkomen dat bij staan en diep inademen de lead op spanning komt te staan en zich van het hartspier lostrekt (draden worden liggend ingebracht en het middenrif trekt het hart naar beneden bij de ademhaling). Het heeft weinig zin om 6 weken de arm hierom niet te gebruiken: het duurt langer dan die weken voordat de leads door bindweefsel groei echt vast komen te zitten aan de aders en in het hart, dus het risico op verplaatsen van de leads zal die ook na 6 weken nog aanwezig zijn.Een tweede reden voor immobilisatie is genezing van de wonde van de pacemaker pocket zelf. De snede voor implantatie is meestal ongeveer in de groeve tussen de schouder en de borstspier. De pacemaker wordt meestal onder de huid en het onderhuids vetweefsel op de spier gelegd. Hierdoor hebben samentrekkingen van de spieren eigenlijk geen invloed op de pacemaker of pocket. Dus kan gerust van alles tillen zonder dat de wonde daar last van heeft.Wel kan erbij bewegen van de arm er spanning op de huid en het litteken komen. Bij de meeste dagelijkse bewegingen zal dit weinig probleem geven. Ook van de arm een keer hoog te houden zal er geen probleem komen, maar wel met gezond verstand het niet gaan opzoeken en niet het plafond gaan schilderen. Om spanning op het litteken te voorkomen kan huidlijm (‘Dermabond’) breed aanbrengen, wat maakt dat de spanning niet direct op het litteken komt maar ‘afgeleid’ wordt naar de zijkanten. Bovendien kan je dan de dag na implantatie al onder de douche staan en hoeft er geen verband op..Wat de rolstoel betreft denk ik dat het moet kunnen. De eerste dagen als het kan de wonde ontzien. Tillen is geen probleem als je de bovenarm niet te hoog brengt, ook de kracht die je dan uitoefent is geen probleem. Wel misschien als het kan de arm niet te ver naar achter de eerste paar weken en de eerste dagen wat voorzichtig te zijn. Na enkele weken kun je dan het litteken weer normaal belasten.Ik hoop dat dit antwoord je vraag afdoende beantwoordt en wens je sterkte

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy