// Zorg algemeen

Risico's ablatie

Hallo, ik sta sinds kort op de wachtlijst voor een cryoablatie vanwege boezemfibrilleren. Ik weet dat daar wat risico's aanzitten al lijkt dat allemaal te overzien. Wat ik me afvroeg of na de ablatie meteen duidelijk is of deze risico's al dan niet zijn opgetreden of dat er op langere termijn nog dingen naar boven kunnen komen. Voor sommige risico's is dat vrij duidelijk tamponade) maar bv een zeldzame fistel naar slokdarm, wordt dat bv pas na een tijdje duidelijk of is dat ook tijdens de behandeling al opmerkbaar. Lijkt me gewoon fijn als er de behandeling klaar is de rust en duidelijkheid  er ook weer is.

groet


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • R O avatar
    Dank voor de uitgebreide en heldere uitleg, dr . Na de behandeling blijft t dus nog een weekje spnd al is de kans miniem zoals u beschrijft.Groet,

    0
  • L D avatar
    Goede vraag!De risico's van de procedure bestaan uit een bloeduitstorting in de lies, bloed in het hartzakje (tamponade), beroerte en een fistel (open verbinding) naar de slokdarm.De bloeduitstorting in de lies treedt meestal pas vanaf de 2e dag na de ingreep op, wat vooral wordt veroorzaakt door te snel belasten van de insteek-wondjes. Doe dus rustig aan. Gelukkig herstelt dit probleem vrijwel altijd geheel en spontaan.De tamponade kan alleen tijdens de ingreep zelf ontstaan, en die wordt ook altijd waargenomen.De beroerte die wordt veroorzaakt door de procedure zelf is gelukkig zeer zeldzaam, en ontstaan ook alleen tijdens de behandeling.De fistel is een extreem zeldzame maar gevreesde complicatie omdat er dan lucht in de bloedbaan komt; typisch ontstaan dat dan na ongeveer 7 dagen. Dit probleem kwam voor toen er nog puntje-voor-puntje werd geableerd met RF. Bij de cryo-ablatie is dit extreem zeldzaam geworden. Voor zover ik weet zijn er wereldwijd enkele gevallen bekend.Een andere complicatie die bij cryo-ablatie wat vaker voorkomt is beschadiging van een zenuw die het middenrif bedient en daarmee belangrijk is voor de ademhaling. Gelukkig herstelt dit bijna altijd wel weer. Dit probleem wordt onmiddellijk gezien tijdens de ingreep en kan vaak voorkomen worden.Bovenstaande klinkt niet uitnodigend, maar is wel relevant om goed te weten voordat een ablatie wordt uitgevoerd. Het is ook goed om deze complicaties af te wegen tegen de complicaties van de andere therapieën, zoals medicatie. Toch wordt de ablatie, en zeker cryo-ablatie, gezien als een zeer goede therapie en is dan ook de eerste keuze behandeling bij mensen met klachten van aanvalsbewijs boezemfibrilleren volgens de internationale richtlijnen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy