// Zorg algemeen

Risico bij latere ingreep na klepvervanging

Hallo,

Mijn vraag is hoe groot het risico is op stolselvorming bij mensen met een mechanische aortaklep bij een latere operatie.

Ik heb vorig jaar een mechanische aortaklep gekregen en moet binnenkort voor verwijdering van de galblaas naar het ziekenhuis. Ik moet 3 dagen voor deze operatie stoppen met acenocoumarol en tijdelijk Fragmin gebruiken. Echter, 12 uur voor de ingreep en op de operatiedag zelf geen Fragmin of andere bloedverdunners.

Omdat de mechanische aortaklep een lichaamsvreemd materiaal is, is het risico op het ontstaan van stolsels aanwezig. Ik vraag me nu af hoe groot dit risico is omdat ik dus eigenlijk 1,5 dag geen stolselremmers heb.

Is over dit risico iets  bekend vanuit de praktijk? Ik begrijp dat dit soort operaties nooit helemaal te voorkomen is, maar kan me voorstellen dat voor mensen met een mechanische hartklep dit soort ingrepen zo veel mogelijk beperkt moet worden. Of is het risico gedurende deze dagen niet zo groot?

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L avatar
    Geachte heer/mevrouw,Dank voor uw zeer relevante vraag.Het risico op een stolsel aan een mechanische aortaklep als de bloedverdunners worden gestopt, is klein, maar niet zeker niet verwaarloosbaar. Bij een aortaklep is de bloedstroom vrij krachtig en daarom wordt er soms ook niet met Fragmin overbrugd voor en na de ingreep, als er maar wel weer op tijd (binnen enkele dagen) weer wordt gestart met de bloedverdunner. Patiƫnten die een sterk verminderde hartfunctie hebben, of mechanische kunstkleppen in de mitralis- of tricuspidalis-positie, hebben een hoger risico.Uw eigen cardioloog kan uw risico het inschatten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren