// Zorg algemeen

Revalidatie na ernstig hartfalen

Beste, Toen ik 39 jaar was (nu drie jaar terug) kreeg ik geleidelijk aan last van kortademigheid en druk op de borstkas. Ik had in die periode een drukke professionele periode waardoor de huisarts vermoedde dat het oververmoeidheid was. Het werd dag na dag ernstiger en na een dag of 10 kon bijna niet meer eten, liggen laat staan stappen. In het ziekenhuis hebben ze ontdekt dat ik een ASD had van 3 cm. Deze was niet ontdekt bij de geboorte of later bij de artsen nadat ik meermaals klachten had van vermoeidheid. Ik werd bijgevolg geopereerd. Tot zover ok. Ik moet wel 2x daags nog betablokkers 5 mg nemen omdat mijn hartslag zeer snel ontregeld is. Ik heb geprobeerd terug wat te sporten (zwemmen, fietsen of joggen) maar ik ben nog geen 3 minuten bezig om mijn hartslag gaat onmiddellijk de hoogte in, tot aan de maximumgrens. Met als gevolg dat ik telkens moet afhaken want dan duurt het soms uren vooraleer mijn hart terug een rustig ritme heeft. Op sommige dagen kan ik dat zelfs hebben door iets warms te eten of te drinken, in de zon te zitten…. Na mijn operatie heb ik hartrevalidatie gevolg in het ziekenhuis maar daar was net hetzelfde probleem waardoor ze mijn programma stop gezet hebben en mijn toenmalige cardioloog gezegd heeft dat daar verder niets aan te doen is.Is er nog iemand die gelijkaardige symptomen heeft na hartfalen of is er een arts die mij tips kan geven hoe ik hier verder mee moet.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • C Q avatar
  Ok, bedankt voor de info en voor het initiatief van deze website.

  0
 • L avatar
  Dat is een vraag die vanaf hier moeilijk te beantwoorden is. Mogelijk laat uw cardioloog een echo maken een tijd na de operatie waarop de functie van de rechter- en linker hartshelft te zien is. Daarom zou te zien kunnen zijn of uw hart onder het hebben van een ASD heeft geleden.

  0
 • C Q avatar
  Alvast bedankt voor uw antwoord. Nu heb ik inderdaad last van hartritmestoornissen en neem hiervoor betablokkers. De laatste weken voor mijn operatie (ASD) was ik sterk kortademig, kon ik bijna niet meer stappen (te veel verzwakt en kortademigheid), kon ook niet meer neer liggen in mijn bed. Had dan nog minder adem. Mijn situatie ging snel achteruit en bij de onderzoeken naar de oorzaak van deze klachten is mijn ASD vastgesteld. Kan het zijn dat hierdoor hartcellen (al dan niet onherstelbaar) beschadigd zijn? Alvast bedankt

  0
 • L avatar
  Dank voor je vraag. Het lijkt me zeker goed om deze ook op het forum te zetten en reacties van anderen te horen, die een operatie vanwege een ASD (atriaal septum defect) hebben ondergaan.In z'n algemeenheid lijkt t me dat je last hebt van het hartritme en niet zozeer van hartfalen. Hartfalen kenmerkt zich meer door afname van de pompkracht van het hart en daardoor moeheid en kortademigheid als mogelijke gevolgen. Als bij jou het ritme het probleem is, dan kan verwijzing naar een cardioloog die veel verstand heeft van ritmestoornissen bij aangeboren hartgebreken, mogelijk je helpen. De behandeling zou mogelijkerwijs uit een verandering van de pillen, of uit een ablatie kunnen bestaan afhankelijk van het soort ritmeprobleem dat je hebt. Echter, mogelijk ben je al lang al bekend bij een dergelijke cardioloog.

  0

Je moet Inloggen om te reageren