// Zorg algemeen

Relatie extrasystolen & boezemfibrillatie

Is er een relatie tussen onschuldige extrasystolen en boezemfibrillatie?
m.a.w. kunnen extrasystolen op een dag evolueren naar boezemfibrillatie?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


14 REACTIES

  • J I avatar
    dank je voor jullie antwoorden. Maandag is het zover dan mag ik weer naar mijn cardioloog. Ik heb geen hartspierziekte gelukkig maar een normale spierziekte ( uhm normaal) maar die niet aan de hartspier komt. Ik ben blij dat er hier ook gezegd wordt dat het onschuldig is. Dat zegt mijn cardioloog ook. Het nemen van een kalmeringspil is notdone. Omdat ik dan spierzwakte kan krijgen met het gevaar dat mijn adem stopt). Roesje moet narcose worden. Soms zijn ze zomaar een paar uur er niet. Soms weken aan een stuk. De snelle ritmes kan ik weg krijgen door kei hard op mijn hand palm te blazen. Deze ritme stoornis hebben ze al wel gevangen op, de ecg. Maandag hoor ik meer super bedankt voor de uitleg

    0
  • L D avatar
    mensen,Er spelen nu heel veel zaken door elkaar en dat schept verwarring. Ik ga proberen wat helderheid te verschaffen.Als regel zijn VESsen volkomen onschuldig; je krijgt er geen boezemfibrilleren van en je moet er zeker geen ICD voor implanteren. Op alle regels zijn echter uitzonderingen, en dat moeten we goed blijven onderscheiden. Je kunt, zoals in de Engelse tekst omschreven, inderdaad een DCM (dilaterende cardiomyopathie=slecht hart) krijgen als er zeer veel overslagen zijn, bijv meer dan 30.000 per dag. Echter, de behandeling is dan niet het implanteren van een ICD, maar het behandelen van die overslagen. Als het er zo veel zijn is catheter-ablatie van die overslagen over het algemeen niet zo moeilijk, en vrijwel altijd succesvol. Als die overslagen dan niet meer optreden, dan herstelt het hart zich weer en is een ICD niet meer nodig. Als het hart om een andere reden slecht is geworden (bijv door een hartspierziekte, wat niets met overslagen te maken heeft), en niet meer kan herstellen, dan moet soms wel een ICD worden geïmplanteerd. Ook zijn er zeer zeldzame erfelijke aandoeningen, waar bijvoorbeeld tijdens inspanning opeens heel veel overslagen ontstaan. Heel soms is het nodig om dan toch een ICD te implanteren, omdat katheter-ablatie of medicijnen dan niet afdoende zijn. Echter, nogmaals, dit is zeer zeldzaam, en elke cardioloog kan dat goed beoordelen.Kortom, als regel zijn overslagen onschuldig. De uitzonderingen zijn door uw cardioloog goed te onderscheiden.

    0
  • M J avatar
    Tammo, waar heb je deze info vandaan? Dit moet toch ooit iemand tegen je verteld hebben? Of is dit uw persoonlijk besluit? Dit slaat echt nergens op. De bewuste tekst op wiki ken ik ook. Het is heel zeldzaam dat iemand last heeft van duizenden (onschuldige) extrasystolen per dag. In dat geval is vaak een onderliggende aandoening de oorzaak van de overslagen. Maar hier hebben we het over normale overslagen. dwz overslagen niet uitgelokt door een onderliggende aandoening.Ik antwoord graag met een letterlijke quote van :" Ieder mens heeft extrasystolen, het is hierdoor een normaal verschijnsel. Het is een natuurlijke eigenschap van het hart om overslagen te maken. Overslagen brengen nooit risico's met zich mee. Er zijn natuurlijk extreem zeldzame gevallen, maar iedere cardioloog kan die onderscheiden. Sommige mensen hebben veel extrasystolen en voelen ze niet, anderen hebben er 10 per dag en voelen ze wel. Of je ze nou voelt of niet, ze zijn ongevaarlijk "Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Als je nog niet akkoord bent geef ik het op. Alvast het gewenst met uw situatie.

    0
  • T N avatar
    Lees wat je wil lezen, maar een gezond hart heeft geen extrasystolen. Heb je dus een ongezond hart wer je extrasystolen hebt? Nee, maar wel een minder gezond hart. Dat staat ook in het wikipedia artikel, hoe meer extrasystolen je hebt, hoe ongezonder het hart is.

    0
  • M J avatar
    Dus wat jij beweert is dat iedereen met extrasystolen een icd moet ingeplant krijgen? Lijkt mij wat ongeloofwaardig... Volgens mij was bij jouw vooral de combinatie van de extrasystolen en genetische afwijking een probleem. In de tekst van wiki halen ze een voorbeeld aan van duizenden overslagen per dag, wat ook weer extreem is. Trouwens ik denk niet dat dit een geschikte plaats is om een dergelijke discussies op gang te brengen. Indien je twijfelt over iets of meer informatie wenst vraag je dit best eens aan een cardioloog op dit forum. Hoewel al tientallen dergelijke vragen gesteld zijn met telkens hetzelfde antwoord is er blijkbaar nog steeds twijfel.

    0
  • T N avatar
    ,Lees je wel wat ik schrijf!? Bij mij was het de belangrijkste reden om een ICD geimplanteerd te krijgen. Nogmaals dat extrasystolen an sich onschuldig zijn, maar dat zij duiden op een onjuiste werking van het hart. Lees deze tekst van wikipedia:"Recent studies have shown that those subjects with an extremely high occurrence (several thousands a day) of premature ventricular contractions (extrasystole) can develop dilated cardiomyopathy. In these cases, if the extrasystole are reduced or removed (for example, via ablation therapy) the cardiomyopathy usually regresses.[7][8]"

    0
  • M J avatar
    Tammo, Extrasystolen zeggen niets over het al dan niet gezond zijn van het hart. Ze hebben medisch gezien geen betekenis. Ieder hart heeft extrasystolen. Het is een natuurlijke eigenschap van het hart om extrasystolen te maken. Zie ook de talloze antwoorden van onder de rubriek "vraag het ons".

    0
  • T N avatar
    Voor de duidelijkheid; ik heb geen hartspierziekte en mijn hart is en was gezond. De extrasystolen waren de belangrijkste reden -in combinatie met genetische aanleg voor hartspierziekte- om een ICD te nemen.Punt is dat de extrasystolen aangeven dat het hart niet gezond is. Een gezond hart heeft geen/amper extrasystolen. Neemt niet weg dat extrasystolen an sich onschuldig zijn.

    0
  • M J avatar
    Ik denk niet dat je Extrasystolen in combinatie met een onderliggende hartziekte kunt vergelijken met extrasystolen in een verder gezond hart. In het 1ste geval zijn ze gevaarlijk in het 2de geval volkomen onschuldig...

    0
  • T N avatar
    Ik begrijp de twijfel om een direct verband tussen deze twee te leggen. Toch wil ik aangeven extrasystolen bij mij de belangrijkste indicatie waren voor plaatsing van een ICD, wetende dat ik verhoogd risico op kamerfibrileren heb, vanwege een genmutatie. Dat is wel iets anders dan boezemfibrileren, dat wel.Overigens; in november 2013 was 5% van mijn hartslagen een extrasystool (volgens meting van de ICD). Februari 2014 ben ik gestart met 'low carb paleo' (een voedingsrichtlijn). April 2014 had ik nog maar 1,2% extrasystolen. November 2014 0% extrasystolen! Ik heb ze nog wel, maar ik kan rustig zeggen dat de indicatie voor een ICD is komen te vervallen. Of ik hem weer laat verwijderen? Misschien wel, wer de accu leeg is...?Voeding maakt geen verschil, is kwakzalverij? Kun je zeggen, maar mijn metingen zijn een feit en ik ben er maar wat blij mee, naast mijn andere gezondheidsverbeteringen. Daarnaast ben ik inmiddels redelijk op de hoogte van het fysische proces, maar dat leg ik een andere keer nog wel eens uit.

    0
  • W e avatar
    De ves zijn inderdaad heel vervelend maar ongevaarlijk(heb ze zelf ook de hele dag door, vooral van die harde oef!) De ritmestoornis van 240 heb ikzelf gelukkig nooit gehad (200 max) maar is zeeeer beangstigend (ik vond die 200 al erg genoeg).Ik heb zelf 2 ablaties gehad in het mcl en dit was beide keren met een roes.Je merkt nadat de 2 spuiten voor verdoving zijn geplaatst (helaas wel pijnlijk zoals je ondervonden hebt) van de hele verdere procedure niks meer als je 1 maal de roes hebt gekregen en kom je rustig weer bij in de kamer. Je kunt dit van te voren gewoon aangeven en desnoods vraag je nog een kalmeringspil voor de operatie.Dat de ablatie vaak over moet, dat kan, maar ik heb er 2 gehad en tot nu toe gaat het goed (ik heb de laatste juni 2014 gehad). Proberen kan nooit kwaad met een reveaal je wordt er sowieso een stuk wijzer van en als de ablatie dan een optie is dan zou ik er voor gaan.Hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes

    0
  • J I avatar
    ik ben een vrouw van 49 jaar en al jaren last van zowel een hele snelle hartslag 240 en overslagen sinds 1 jaar. Ik heb de spierziekte Myasthenia Gravis. En mis mijn eierstokken en baarmoeder al jong weg gehaald) 36 jaar . Dus al jaren in de overgang. Nu heb ik alle dagen flinke overslagen ( VES) die soms overgaan in de hele snelle. Betablokkers kan nik niet verdragen inverband met de spierziekte. Maar ik wordt zo onzeker en bang van de overslagen. Een catheterisatie gehad jaren geleden niks aan de hand lastig en ik moet er mee leren leven. Dit laatste is fijn gezegd ik wordt echt paniekerig. Nu wil de arts een reveal plaatsen. En zo de ritme stoossen in k brengen,.Ook is een ablatie voor gesteld maar nu hoor ik dat het , heel vaak over moet. En erg pijnlijk is. Ik zou dan heel graag onder narcose willen en in een ziekenhuis die gespecialiseerd is, hier in. Wat moet ik nu? De arts heeft nu verapamil voor gesteld maar ook in deze bijsluiter staat MG verergerd. Ik ben zo langzamer hand ten einde raad. Ik slik omeprazol een acetecyl bloedverdunners. Mijn klachten zijn moe, en misselijk , duizelig als mijn hart de hele dag overslaat. En mijn T4 waarde was 4.4 te hoog maar TSH was goed. wie kan me helpen.. ik wordt gek van de angst als het hart zo onregelmatig bonkt.

    0
  • J C avatar
    Dit vind ik verontrustend. Betekent dit dat ik (als persoon met "onschuldige" VES) meer kans maak om later boezemfibrilleren te ontwikkelen?Alvast bedankt voor uw antwoord.

    0
  • L D avatar
    Overslagen kunnen uit de hartboezems of uit de hartkamers komen. Als de overslagen uit de hartboezem komen, dan kan dan inderdaad evolueren naar boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren begint vaak met een overslag.Er wordt gespeculeerd of overslagen uit de hartkamer ook tot boezemfibrilleren zouden kunnen leiden. Daar kunnen theoretische overwegingen voor zijn, maar in de praktijk (op Holters, bijvoorbeeld) zie je vrijwel altijd dat er vele boezem-overslagen zijn (en niet kamer-overslagen) en dan boezemfibrilleren onstaat.Echter, je kunt echt niet zeggen dat iedereen met overslagen ook boezemfibrilleren krijgt of dat iedereen met boezemfibrilleren ook overslagen heeft. De werkelijkheid is complex.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy