// Zorg algemeen

Reanimatie op hoge leeftijd 6 jaar geleden 3 voudige by-pass gehad.

Hallo,

deze vraag gaat over mijn vader van 84 jaar. In 2012 heeft hij een by-pass operatie gehad. Hij is nog redelijk ter been en staat nog midden in het leven.  Nu is hij zwaar overspannen opgenomen en de psychiater ter plekke vroeg of hij gereanimeerd wilde worden. Mijn vader zat een beetje zijn schouder op te halen en duf van de medicatie voor zich uit te kijken en zei toen maar: Nee.  De psychiater vertelde hem toen dat het een goede beslissing was, omdat je met zo`n oud lijf met gebreken waarschijnlijk toch niet wakker wordt of zo slecht dat je alleen nog maar in een verpleeghuis kunt verblijven. Ik zal u maar niet vertellen hoe boos ik was ik vond dit geen manier van doen. Dit vraag je aan iemand die bij zijn positieven is. Nu is mijn vraag natuurlijk: Heeft hij gelijk? Moet mijn vader zich niet laten reanimeren?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L avatar
    Geachte heer/mevrouw,Hartelijk dank voor deze belangrijke vraag. Het stellen van de vraag of iemand wel of niet gereanimeerd wil worden is goed om te doen, zeker bij oudere mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, maar ook als zij bijvoorbeeld op de polikliniek komen. Het is echter lastig om in te schatten wat er daadwerkelijk zou gebeuren als iemand gereanimeerd gaat worden. Als iedereen van tevoren zou weten of hij/zij er goed of slecht uit zou komen, dan was het veel makkelijker om daar over te beslissen. Bovendien wordt iemand gedwongen over iets na te denken waar je liever niet over nadenkt, hetgeen met allerlei emotie gepaard kan gaan. Inderdaad is het zo dat uw vader en u het over zo'n vraag kunnen nadenken bij volle bewustzijn en zonder de druk van het moment, maar vaak gaat dat niet zo in de praktijk. Of de psychiater gelijk heeft, kan ik vanaf deze plek niet beoordelen. Daarvoor moet er echt contact met de patiënt zijn. Als ik zelf het niet reanimeren bespreek, dan zeg ik er bij dat een reanimatietoestand vaak een teken van het lichaam is dat het echt niet meer gaat. Dit is dan wel in de context waarin ik zelf deze patiënt beoordeel.U kunt deze vraag ook zeer goed met zijn huisarts bespreken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy