// Zorg algemeen

QT-tijden en sport bij lqts1

Een poosje geleden is bij mij (38 jr.) een dna-mutatie gevonden op het gen voor lqts1, sindsdien gebruik ik Metoprolol. Ik ben enkele keren flauw gevallen tijdens het sporten, maar een ritmestoornis is bij onderzoeken nooit gezien. Wel blijken de qt-tijden bij controles erg te verschillen. De ene keer extreem lang (in rust >600 ms), de andere keer nauwelijks verlengd. Dit leidt tot telkens andere uitspraken van de cardioloog; meer/minder medicatie (ik heb erg veel last van de bijwerkingen), wel/niet opnieuw inspanningstest/holter, tot en met discussie over een operatie of icd. Een second opinion bracht daarin geen verschil. Het maakt me onzeker, met name tijdens het sporten. Ik was fanatiek hardloper en als ik nu loop durf ik dat alleen met een hartslagmeter waarbij ik bang word bij een hoger ritme. Kan een hoog hartritme bij sporten kwaad, of moet ik een grens aanhouden? En wanneer is er bij lqts1 reden tot zorg? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Ik kan me goed voorstellen dat u zich onzeker voelt.Ik wil u toch adviseren, om in deze onzekere fase niet te sporten. Dat zal als fanatiek sporter niet meevallen, maar voor de langere termijn zijn er vast oplossingen voor te vinden.Het is hier belangrijk dat u bij een echte expert op dit gebeid terecht komt.LQTS is zeldzaam, en advies lastig, zo niet onmogelijk zo op afstand, zonder direct contact. De mate van risico's kan in hoge mate verschillen.Er wordt inmiddels ook beweerd dat metoprolol niet het optimale medicament is bij LQTS 1, en dat propranolol of atenolol beter zijn.In het AMC IN Amsterdam is verreweg de meeste ervaring op dit gebied. In sommige ziekenhuizen, zoals Catharina en Isala doen de erfelijkheidsdeskundigen van het AMC ook poli op locatie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy