// Zorg algemeen

Propafenon

Beste heer ,

Ik gebruik al enkele jaren Propafenon (Rytmonorm 150 mg) vanwege boezemfibrileren. De medicijnen zorgen voor enige  vermoeidheid maar ze helpen wel tegen de klachten. Echter is het medicijn onlangs overgenomen door een andere fabrikant en worden de medicijnen nu uitgebracht onder een ander merk (Mylan). Nu had ik nog een flinke voorraad van het oude merk maar tijdens mijn vakantie had ik ook de nieuwe meegenomen. Ik merkte dat elke keer als ik het nieuwe merk innam er flinke hartkloppingen onstonden, dit gebeurde niet met het oude merk. Ik geloofde dit eerst niet dus heb ik dit een hele week uitgetest waarbij ik regelmatig omwisselde van merk.  Elke keer bij het nieuwe merk kreeg ik het eerste kwartier last van hartkloppingen, bij het oude merk niet. Ik heb hierover de apotheker gebeld. Ik werd nog net niet uitgelachen maar het werd me in ieder geval duidelijk gemaakt dat het daar absoluut niet aan kon liggen. Een bevriende huisarts gaf echter aan dat hij dit vaker hoort in de praktijk (niet specifiek met Rytmonorm maar wel eens met andere medicatie) 

Nu gebruik ik al 34 jaar medicijnen en kamp ook al 34 jaar mer hartklachten (aangeboren hartafwijking) en heb inmiddels een extra zintuig waarmee ik elke slag voel die afwijkt van mijn normale ritme. Ik vraag me daarom nu echt nog steeds af of het nieuwe merk oorzaak kan zijn van deze hartkloppingen die even ontstaan na inname van de medicatie?

Ik hoop dat u mij hierin meer duidelijkheid zou kunnen geven.

Alvast bedankt. 

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • S S avatar
    Excuus voor mijn late reactie, ik ben nieuw op dit forum en wist niet dat ik moest inloggen om reactie te lezen. Allereerst bedankt voor uw antwoord. Ik ben zeer benieuwd naar de omvang van dit probleem (mbt propafenon). Ik zal snel contact opnemen met mijn cardioloog om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

    0
  • L D avatar
    Ook ik heb geen ervaring met dit probleem met betrekking tot propafenon, maar zeker wel met heel veel andere medicijnen. Ik hoor geregeld van andere patienten dat ze of bijwerkingen of een verminderd effect ervaren als er van producent gewisseld wordt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de andere hulpstoffen in een pil leiden tot een vertraagde opname in het lichaam, waardoor het iets langer duurt voordat zo'n pil zijn effect krijgt. Wat voor u de oplossing is hangt vooral af van uw verdere situatie en eventuele problemen van het hart. Vaker per dag een (lagere) dosis innemen, een ander medicament? Ik adviseer u om uw cardioloog te raadplegen.Apothekers zijn vaak gedwongen om producten van een andere farmaceut te gebruiken, omdat ze goedkoper zijn, of omdat de oude niet meer bestaat. Dit probleem komt veel voor en is vaak een gespreksonderwerp in de spreekkamer. Ik zal een enquete gaan uitzetten op hartvolgers, omdat beter inzicht te krijgen in de omvang van dit probleem.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy