// Zorg algemeen

Prinzmetal en Essentiele Tremor

Goeiendag. Sinds twee jaar heb ik hartklachten, welke inhouden dat ik vooral in rust een enorme druk op de borst ervaar, moet gaan zitten, het benauwd krijg en aan het einde van zo'n ‘aanval’ gaat mijn hartritme een tijdje van slag.
Ik heb in mijn puberteit reeds bij een cardioloog onderzoeken gehad vanwege ritmestoornissen, en hier even medicatie voor geslikt, maar al snel mee leren leven. Dit loopt dus nog steeds naast de Prinzmetal, maar de cardioloog geeft aan dat je daar met gemak 100 mee kan worden
Ik slik nu Monocedocard, onlangs verhoogd naar 50 mg, en dit verlicht wel.
Ik heb langere tijd onderzoeken gehad: meerdere fietstesten, echo, 24uurs kastje, CT van de vaten, en regelmatig controle. Dit als achtergrond.
Omdat ik altijd sportief en mega gezond ben geweest was het dan ook een schok toen ik ook andere klachten kreeg, last van mijn handen, verkrampingen en steeds erger trillen.
Uiteindelijk heeft de neuroloog de diagnose Essentiele Tremor gesteld.
En slik ik daarvoor 80 mg Propranolol. Ik loop dus bij verschillende specialisten, maar vraag mezelf zo enorm af of er geen overlap, geen groter geheel een rol speelt.
Ik vraag me af, in hoeverre iemand verder denkt van de specialisten, wanneer het gaat om twee ‘ aandoeningen’ welke beiden met NO, met de neurotransmitter in het centrale en autonome zenuwstelsel te maken hebben.
ET is een stoornis in de doorgave van neurotransmitters, in het overbrengen van signalen vd zenuwcellen.
Mijn vraag is dan ook of er in de medische wereld iets bekend is over een achterliggende oorzaak voor deze ‘symptomen’ als Prinzmetal en ET?
Mijn cardioloog reageerde erg verrast, maar verder gaf hij niet aan dat er dan aanleiding is om het verder uit te zoeken. En vaak zijn de consulten zo kort en vol dat ik deze vragen niet durf te bespreken.
Bedankt voor de moeite iig

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • M v avatar
    Kim, Met veel belangstelling heb ik jouw bericht gelezen. Mijn hartklachten begonnen vorig jaar zomer, met name benauwdheid. Ook bij mij is na diverse onderzoeken en 2 hartcatherisaties coronaire spasmen (Prinz Metal) vastgesteld waarvoor ik tot op heden bloeddrukverlagers, vaatverwijders e.d. slik. Ik heb periodes waarin het heel goed gaat en daarna weer de bekende benauwdheid. Half uari tot eind februari dit jaar heb ik 6 weken hartrevalidatie gevolgd en amper klachten gehad. De revalidatie had ik amper achter de rug of ik kreeg nieuwe klachten. Sinds eind februari heb ik met name 's morgens en 'savonds in bed trillingen/verkrampingen in de linkerborsthelft, waarbij ik het benauwd krijg. Als ik op mijn zij ga liggen wordt de benauwdheid minder. Ook last van hartbonzen en weer regelmatig last van benauwdheid, die de hele dag kan aanhouden, vandaag gaat het weer wat beter. I.v.m. deze klachten heeft mijn cardioloog mij een maand geleden een fietstest laten doen en een echo laten maken. Ook heeft hij i.v.m. de benauwdheid mij doorverwezen naar de longarts die allerlei testen heeft gedaan. Hieruit kwam niets en heeft mijn cardioloog 2 weken geleden een MRI van het hart laten maken. Vorige week de uitslag en daar kwam ook niets uit. Ik mag blij zijn met mijn cardioloog die alles uit de kast haalt om mij te helpen. Hij denkt nu aan verkrampingen van de spieren en zenuwen als gevolg van artrose en verwijst mij naar fysio waar ik volgende week woensdag mee ga beginnen. Ik heb de laatste tijd inderdaad behoorlijk last van pijnlijke spieren en gewrichten in mijn rug, maar heb zelf mijn twijfels of dit de oorzaak van mijn klachten is. Ik heb diverse contacten gehad met cardiologen op Hartvolgers o.a. met en heb ook gezocht via het forum naar lotgenoten met coronaire spasmen maar daar komt niet veel uit.

    0
  • P T avatar
    , interessante vraag. Je hebt twee ziektebeelden waarvan bij beide de onderliggende oorzaak eigenlijk niet duidelijk is. Bij Prinzmetal angina pectoris wordt als mogelijke oorzaak een laag NO gehalte in het bloed aangehaald, maar dat is alleszins nog niet bewezen. Voor essentiële tremor is het nog onduidelijker. Of er vervolgens überhaupt een relatie bestaat tussen beide ziektebeelden? Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat ik als cardioloog toch met enige regelmaat mensen met Prinzmetal angina pectoris zie en dat ik me niet kan herinneren dat iemand daarvan ook essentiële tremor had. Niet echt wetenschappelijk onderbouwd; maar in de praktijk zie ik de combinatie van de 2 ziektebeelden dus niet, dat sluit een gemeenschappelijke, onderliggende oorzaak niet uit, maar maakt het wel minder waarschijnlijk. Ook in de literatuur heb ik geen verbanden tussen de 2 ziektebeelden gevonden.Hieronder nog de beschrijvingen van beide ziektebeelden van 2 gerenommeerde websites.Succes!Website Hersenstichting:'Essentiële tremorIeder mens beeft; dat is te zien bijvoorbeeld wer de armen vooruit worden gestoken, aan de handen of tijdens heftige emoties. Wer het beven heviger wordt en het normale dagelijks functioneren beïnvloedt, wordt gesproken van een tremor.Van een essentiële tremor wordt gesproken wer de oorzaak niet te wijten is aan een andere neurologische aandoening (zoals de ziekte van Parkinson) of aan de bijwerking van medicijnen: essentieel betekent hier zelfstandig, zonder aantoonbare oorzaak.OorzaakEen essentiële tremor kan ontstaan door stoornissen in de doorgave van neurotransmitters (de stoffen die signalen tussen zenuwcellen overbrengen) of door beschadigingen binnen de basale ganglia; dit is een groep hersenkernen die ervoor zorgt dat bewegingen worden vergemakkelijkt en andere juist worden onderdrukt. Dit evenwicht is bij een tremor verstoord.De oorzaak van een tremor is vaak erfelijk bepaald en er zijn verschillende genen bij betrokken. De kans dat kinderen van een ouder met tremor de aandoening ook krijgen is 50%.'Website Hartstichting:'Prinzmetal angina pectorisPrinzmetal angina pectoris is een zeldzame vorm van angina pectoris die relatief vaak voorkomt bij jonge vrouwen. De klachten ontstaan door vaatspasmen.Bij Prinzmetal angina pectoris verkrampt een klein gebied in een van de grote kransslagaders rondom het hart. Er ontstaan vaatspasmen. Deze spasmen veroorzaken zuurstofgebrek in de achterliggende hartspier.Prinzmetal angina pectoris staat ook wel bekend als:coronaire vaatspasmenvariant anginaOorzakenDe oorzaak van deze instabiele vorm van angina pectoris is onduidelijk. Onderzoekers vermoeden dat een laag gehalte aan stikstofoxide (NO) in het bloed een rol speelt. NO helpt namelijk bij het ontspn van spiercellen in de vaatwand. Bij een lage concentratie trekken de spiercellen samen en vernauwen zo het bloedvat.'

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy