// Zorg algemeen

Preventie van hart-/vaatziekten: meer via ziektekostenverzekering vergoeden

Dag, het valt mij op dat er veel gehamerd wordt op hoe belangrijk een gezond gewicht en bewegen is voor je hart en vaten, maar dat er vanuit de zorgverzekering nauwelijks ondersteuning bij is (3 uurtjes per jaar bij diëtiste daar red je het echt niet mee). Ik kreeg van een cardioloog te horen dat dit alleen (structureel) vergoed wordt nádat je een hartinfarct hebt gehad... dat vind ik de omgekeerde wereld (en dacht meteen heel cynisch: als je dat infarct hebt overleefd tenminste!). Wat vinden de artsen hiervan en hoe komt het dat dit niet van de grond komt in Nederland? Het bespaart toch uiteindelijk juist veel geld lijkt mij.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • T L avatar
    Dank u voor uw reactie. Het gaat mij vooral om afvallen als je al overgewicht hebt, dat dan wekelijkse ondersteuning nodig is omdat het erg moeilijk is vol te houden. Het is kostbaar om zelf iedere week hiervoor te moeten betalen en het is ook niet in een paar maanden afgerond bij de meeste mensen. Ik vind dat daarvoor ondersteuning via de ziektekostenverzekering wel zou moeten kunnen, vooral bij mensen die al hartpatiënt zijn!

    0
  • P T avatar
    Goed punt! En excuses voor de late reactie.Wat u eigenlijk aanhaalt is: voorkomen is beter dan genezen. Terecht.Eigenlijk praten we dus over primaire preventie: het voorkomen van ziekte door preventieve maatregelen. Een belangrijk thema, waar toch wel behoorlijk veel aandacht voor is (reclamecamp tegen roken, voor 1 ons groente, 2 stuk fruit etc). Ook bij zorgverzekeraars. Om een voorbeeld te geven: na een hartinfarct heb je inderdaad recht op revalidatie: dat houdt in begeleid bewegen, advies over voeding, leefstijl etc. Het geld voor deze nazorg komt van de zorgverzekering en wordt verstrekt omdat het bewezen effectief is ( de kans op een 2e infarct wordt kleiner, mensen gaan weer sneller en fit aan het werk) en omdat het een relatief beperkte groep in omvang betreft.De hele bevolking screenen op overgewicht, verkeerde leefstijl etc. en daar effectief wat aan doen zou natuurlijk geweldig zijn, maar is qua logistiek en geld etc. (nog) niet haalbaar.Persoonlijk denk ik dat er in de sfeer van voorkomen, de grootste winst geboekt kan worden op de kinderleeftijd (dus onder andere via school EN ouders); als er op de kinderleeftijd verandering bewerkstelligt kan worden in leefstijl (oa minder overgewicht, niet roken), dan plukken we daar over 20-30 jaar de vruchten van. Dat vergt een brede politieke discussie, verandering van het systeem, grote financiële investering (die later terugbetaalt) enzovoorts ….

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy