// Zorg algemeen

Pradaxa en bloedingen

Geachte dokter,

Al een jaar of 3 gebruik ik dagelijks Pradaxa 110mg, Verapamil 120 mg en Tambocor 50 mg ivm AF. Nu begin deze maand bloed in de urine gekregen waarna direct alle onderzoeken bij de Uroloog gehad. CT scan IVP, urine onderzoek en Cytoscopy. Geen bijzonderheden aangetroffen. Ook nu er een bloedneuzen bij gekregen. Graag zou ik van de Pradaxa afwillen omdat ik het maar een eng medicijn vind. Heb nog maar weinig last van AF. Wat zou een alternatief zijn denk u?

Vriendelijke groet


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    Een moeilijk probleem, en ik begrijp Uw dilemma.We weten al sinds lang dat er een duidelijke relatie is tussen het hebben van atriumfibrilleren en het krijgen van een herseninfarct (beroerte). Hoe groot de kans op een herseninfarct is, hangt van een aantal factoren af, oa de leeftijd, het geslacht, en de aanwezigheid van andere risicofactoren, oa hoge bloeddruk, diabetes of een eerder herseninfarct. Om de kans op een beroerte te verkleinen gebruiken veel mensen met AF een antistollingsmiddel, of bloedverdunner; eigenlijk alleen mensen onder de 65jr die verder gezond zijn hoeven geen bloedverdunner te gebruiken. Hoewel deze middelen de bloedstolling remmen en dus een bloeding kunnen verergeren, wegen de voordelen hiervan bijna altijd op tegen de nadelen. Er zijn een paar van deze bloedverdunners. Ten eerste, aspirine (acetylsalicylzuur of ascal) is een bloedverdunner die vaak wordt gebruikt in andere situaties, maar deze biedt in het geval van atriumfibrilleren onvoldoende bescherming (en geeft wel bijwerkingen). Een tweede groep zijn de trombosedienstmedicijnen (acenocoumarol en fenprocoumon), middelen die wel effectief zijn, maar die het nadeel hebben dat de dosering regelmatig door de trombosedienst moet worden gecontroleerd. De derde groep zijn de NOACS, waarvan de Pradaxa er een van is. Deze hebben het voordeel dat de dosering niet hoeft te worden gecontroleerd, iets effectiever zijn en minder bloedingscomplicaties geven. In Uw geval zou ik dit dilemma met Uw cardioloog bespreken, die samen met U alle voor- en nadelen kan bespreken. Maar Pradaxa is op dit moment een van de veiligste en effectiefste middelen die er is, en een alternatief dat minder bloedingen zou geven en U evengoed zou beschermen is er eigenlijk niet echt. Tenslotte, bij echt belangrijke bloedingen kan het nog een optie zijn om via een katheter een soort parapluutje in het hart te plaatsen, maar dit lijkt mij in Uw situatie misschien nog een beetje voorbarig. Ik hoop dat ik U een beetje heb kunnen helpen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy