// Zorg algemeen

Plaatsen van een stent, hoe snel na operatie en urgentie

Begin juli is er bij mij een mechano (tricuspidalis-)klepprothese geplaatst waar ik ontzettend blij mee ben, mijn conditie is enorm verbeterd. Omdat ik ook een neurostimulator heb kon de eveneens voorgenomen CABG niet uitgevoerd worden (ivm diathermie): er moet dus nog een stent geplaatst worden. Vanwege angina pectoris gebruik ik nitroglycerine en verder heb ik het bekende rijtje medicijnen: antistolling (acenocoumarol en ascal), een bètablokker (metoprolol) en een cholesterolverlager (simvastatine).

Het idee dat ik nog steeds met die vernauwde kransslagader rondloop maakt me echter nogal ongerust. Kunt u mij vertellen hoe snel het plaatsen van een stent na een open hartoperatie mag gebeuren? Is het riskant om hier lang mee te wachten? Om u een idee te geven van de situatie sluit ik een deel van de brief met wat diagnostische gegevens bij.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat zijn duidelijke vragen en ik kan me voorstellen dat u hier mee zit.- Hoeveel tijd moet er tussen operatie en stentplaatsing zitten?:In principe kan er direct na een openhartoperatie een stent geplaatst worden. Technisch is dat prima mogelijk en in noodsituaties wordt dat in de praktijk ook gedaan. Als er geen noodsituatie is, heb je de tijd en dat kan een voordeel zijn. Na het plaatsen van een stent moet je namelijk een bloedverdunner (clopidogrel) gaan gebruiken en je kunt je voorstellen dat als je die extra bloedverdunning kort na de operatie gaat gebruiken dat er wat meer kans is op nabloeding.- Over het algemeen is het niet riskant om een tijd te wachten alvorens een vernauwing te stenten. Uiteraard speelt de ernst van de vernauwing en hoe snel eventuele aan de vernauwing gerelateerde klachten optreden daar een belangrijke rol in. Zo is het verstandig om zo snel mogelijk te stenten bij een zeer ernstige vernauwing en klachten bij de minste of geringste inspanning. Aan de andere kant heb je prima de tijd als het een minder ernstige vernauwing betreft en je er niet of nauwelijks klachten van hebt.Heel veel succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren