// Zorg algemeen

Pijnlijke vingertoppen tijdens het wandelen in de winter

Al een paar jaar word ik in de winter tijdens het wandelen geconfronteerd met pijnlijke vingertoppen. Inmiddels ben ik zover, dat ik handschoenen met verwarming heb aangeschaft. Ook dat helpt niet afdoende. Na een half uurtje flink doorstappen, verdwijnt de pijn.
Ik heb dit probleem voorgelegd aan mijn cardioloog. Hij vroeg of ik een beta blokker slikte, want die schijnt deze bijwerking te kunnen hebben. Die slik ik niet. Hij had er verder geen verklaring voor.
Heeft u misschien een verklaring hiervoor en beter nog een remedie. Ik slik alleen Ascal en Diovan 40mg en heb een stent in mijn rechter kransslagader.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

 • C W avatar
  Ja , warme wanten met Texels schapenwol heb ik ook in de collectie. Kan wel een winkeltje beginnen. Inmiddels handverwarmers aangeschaft, die ik via USB kan opladen. Er is genoeg op de markt, dus ik ben niet de enige met dit soort problemen. Ik heb de krokusjes en de sneeuwklokjes al gezien tijdens ons groepswandelingen. Dat is een voor mij een teken dat de temperaturen omhoog gaan en het leed weer voor een poosje geleden is.

  0
 • F S avatar
  Je bent goed bezig , gelukkig komen er weer betere temperaturen aan. Tot die tijd: lekkere warme wanten ( is beter dan handschoenen)

  0
 • M B avatar
  Gebeurt mij inderdaad bij emotie als ik buiten ben geweest. Als ik behoorlijk hard heb gelopen omdat ik snel thuis wil zijn als het gevoel algemeen niet zo lekker is.

  0
 • C W avatar
  Bedankt voor uw reactie. Ik heb alleen last van allebei mijn handen en alleen bij temperaturen rond het vriespunt. Het is behoorlijk pijnlijk. Ik kijk altijd weer uit naar hogere temperaturen.Ik zal het er toch eens met mijn huisarts over hebben. Ik wandel erg graag en zeker nu, met mijn onlangs opgerichte wandelclub voor hartpatiƫnten. Ik ben ook altijd weer blij als de eerste 2,5 km er weer op zitten en de pijn verdwenen is.

  0
 • P T avatar
  Wat u beschrijft kan passen bij het zogenaamde fenomeen van Raynaud: het met name bij koude optreden van verkleuring, gevoelloosheid, pijn, tintelingen van vingers, tenen of neuspunt.Door prikkels als kou (maar soms kunnen emoties dit bv ook uitlokken) ontstaat verkramping van de spiertjes van de slagaders naar de vingers. De vingers kunnen eerst wit zien, daarna vaak blauw en als het voorbijgaat roze/rood. Met name het weer ontspn van de spiertjes en weer op gang komen van de bloedstoom naar de vingers kan een pijnlijk gevoel geven.Er zijn twee vormen van het fenomeen van Raynaud:- primair: meestal treedt het dan tegelijkertijd in beide handen op. - secundair: dat wil zeggen dat er een onderliggende oorzaak is, zoals een auto-immuunaandoening of het gebruik van beta-blokkers (goed dus dat daar naar gevraagd is)Ik kan u de volgende adviezen meegeven:1. Spreek met uw huisarts: is er evt sprake van een secundaire vorm?2. Niet roken, stress vermijden3. Als deze klachten u ernstig hinderen: er zijn enkele behandelingen beschreven zoals medicijnen die de bloedvaten verwijden, maar het resultaat is in de praktijk teleurstellend. Het uitschakelen van de zenuwen die de spiertjes rond de bloedvaten aansturen is ook beschreven (operatief of tijdelijk met een injectie), maar ook dat geeft geen 100% kans op succes en is natuurlijk behoorlijk ingrijpend.Succes!

  0

Je moet Inloggen om te reageren