// Zorg algemeen

Pijn op de borst: ischemie, pericarditis en ritmestoornis

Beste cardiologen, Ik ben een jonge vrouw van 27 jaar. Sinds de puberteit heb ik bij matige inspanning erge pijn op de borst (drukkend, beklemmend en uitstralend naar de kaken). 2 jaar geleden was er op de Thallium scan 12% zuurstoftekort van de onderkant van het hart te zien. Op de CT waren de linker- en rechter kransslagader erg fragiel maar was de andere kransslagader beter aangelegd. Bij de CAG waren er geen plaatselijke vernauwingen maar mogelijk wel spasme van de rechter kransslagader. Hiervoor heb ik Amlodipine 5mg gekregen. De klachten zijn duidelijk minder aanwezig maar ondanks, heb ik bij matige inspanning (en nog sneller bij koude) nog steeds pijn op de borst. Hiervoor neem ik soms Isordil 5mg (zeer snel resultaat) of rust en dan trekt het na een kwartiertje weg. Deze pijn op de borst klachten heb ik enkel bij inspanning. In rust heb ik alleen deze klachten bij buiten zijn in vrieskou en wel eens bij heel slecht nieuws. Ook heb ik sinds 3 jaar 2x een pericarditis gehad. Hierbij had ik scherpe pijn op de borst uitstralend tussen de schouderbladen, erger bij liggen op de rug/linker zij en met inademen, kortademigheid en hartkloppingen. Op de echo's was een ‘droge pericarditis’ te zien en boezemtachycardie met een pta-depressie. Ik ben toen beide keren behandeld met Ascal of Ibuprofen gedurende 6 weken. Paar maanden geleden kreeg ik opnieuw de ‘pericarditis’ klachten. Opnieuw werd ik behandeld met Ascal maar binnen twee weken werden de klachten erger en was ik doodmoe. Op de echo (na twee weken Ascal) en in het bloed waren geen bijzonderheden. Wel had ik weer boezemtachycardie. Er werd pragmatisch gestart met Colchicine naast de Ascal. Na een dag merkte ik al verbetering en na enkele dagen was ik van de klachten af! Twee weken na start van de behandeling met Colchicine en 4 weken Ascal kreeg ik een MRI. Er was toen geen pericarditis zichtbaar (meer?). Daarbij heb ik in de afgelopen jaren tweemaal een ablatie gehad vanwege inappropriate sinustachycardia. Mijn vraag is of er iemand binnen uw team, gezien mijn jonge leeftijd, een verband of verklaring ziet van al deze klachten? Voor mijn behandelend cardioloog is het onduidelijk waarom ik al deze klachten heb. Ik maak me zorgen over de toekomst en wanneer ik kinderen wil. Hartelijk dank voor uw antwoord!

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • J O avatar
  Aan afwijkingen doe je niet zoveel; wel aan je algehele gezondheid. Bij veel gezondheidsproblemen spelen het voedingspatroon en tekorten aan diverse voedingsstoffen een rol. Veel mensen zeggen gezond te eten maar eten teveel snelle suikers en vooral geraffineerde suikers Zo speelt insulineresistentie/metaboolsyndroom een rol bij tal van klachten. Ook kunnen biogene aminen en exorfinen en allerlei toevoegingen als smaakversterker en zoetstoffen ontregelend werken op je systeem.Ook hebben veel mensen tekorten aan tal van vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Daarbij opgemerkt dat bloedonderzoek niet heel veel zegt over tekorten, zoals mium.Medicijnen zorgen vaak voor tekorten dan wel verhoogde behoefte aan tal van voedingsstoffen. Zo zorgen calciumantagonisten voor tekorten aan onder andere Q10, kalium en vitamine D; naast dat ze de aanmaak van melatonine afremmen. Dit alles kan weer klachten geven. Van de andere medicijnen zou ik het niet weten.

  0
 • K B avatar
  Ondertussen ben ik nog steeds benieuwd of u dit heeft besproken met uw collega's en of er nog iets uitgekomen is? Hartelijk dank!

  0
 • L avatar
  Geachte mevrouw,U vertelt een zeer indrukwekkend verhaal over meerdere hartproblemen, die u al op jonge leeftijd hebt doorgemaakt. Ik zal hetgeen u geschreven heeft aan colega's voorleggen en kom hierop terug. Op het eerste gezicht zie ik geen duidelijk verband tussen de zaken die u benoemt.

  0

Je moet Inloggen om te reageren