// Zorg algemeen

Pijn op de borst, ischemie? Onduidelijkheid mbt CAG-verslag

Bij deze verzoek ik u vriendelijk om uitleg over een FFR tijdens een CAG.

CAG-verslag: Procedure via a. radialis rechts. Rechtsdominant coronair systeem. RCA vertoont een intermediaire laesie in het mid-segment. Ramus circumflexus (LCX) heeft enkel wandonregelmatigheden. Ramus descendens anterio (LAD) vertoont een significante stenose in het mid-segment. Aansluitend werd FFR gedaan van de RCA welke hemodynamisch niet belangrijk is (FFR = 85). Conclusie: 1-vats coronair lijden bij patiënte met ernstige tricuspidalisinsufficiëntie.

Omdat er een klepvervanging plaats zou vinden zou er gelijk ook een bypass gedaan worden. Dit bleek niet mogelijk omdat het chirurgische mes niet compatibel was met de neurostimulator die ik gebruik. Besloten is om achteraf, bij klachten, een stent te plaatsen. In overleg met de cardioloog is dit voorlopig uitgesteld zolang spraytjes NTG nog helpen.

Regelmatig heb ik pijn op de borst. In mijn dossier heeft een andere arts dan mijn eigen cardioloog, vermoedelijk nav deze CAG (inspanningstest/fietstest is onmogelijk wegens handicap), geschreven: "geen ischemie". Mbt de RCA begrijp ik dat, maar niet mbt de LAD. Van de cardioloog moet ik naar het ziekenhuis als pufjes NTG niet helpen. In mijn medisch dossier is het CAG-verslag echter zeer moeilijk terug te vinden tussen alle brieven en verslagen, waardoor SEH-artsen/cardiologen lijken uit te gaan van de laatste brief in mijn dossier, dwz die waarin staat dat er geen sprake van ischemie is. Ik maak mij hierover zorgen en heb dus wat vragen. Wellicht kunt u mij uitleggen hoe het zit.

Vraag 1: Is het normaal dat er geen FFR van de LAD gedaan is als er een "significante stenose" gesignaleerd is?

Vraag 2: Is het mogelijk dat er wél sprake is van ischemie als gevolg van de LAD-stenose (er is immers geen FFR van de LAD gedaan maar enkel van de RCA)?

Vraag 3: Kunnen de klachten (pijn op de borst) dus afkomstig zijn van de LAD? En kan dat ook als er geen sprake van ischemie zou zijn?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat zijn duidelijke vragen, waar ook een duidelijk antwoord kan worden gegeven:Vraag 1: Is het normaal dat er geen FFR van de LAD gedaan is als er een "significante stenose" gesignaleerd is?Dat is niet ongewoon. Zeker als een vernauwing op het angiogram meer dan 90% dicht is, wordt over het algemeen gesteld dat de vernauwing belangrijk/significant is. FFR is dan niet nodig, bij iedere twijfel echter wel.Vraag 2: Is het mogelijk dat er wél sprake is van ischemie als gevolg van de LAD-stenose (er is immers geen FFR van de LAD gedaan maar enkel van de RCA)?Dat is zeker mogelijk.Vraag 3: Kunnen de klachten (pijn op de borst) dus afkomstig zijn van de LAD? En kan dat ook als er geen sprake van ischemie zou zijn?Als de stenose in de LAD de bloedstroom in belangrijke/significante mate beperkt kan deze klachten geven. Het krijgen van klachten ten gevolge van een vernauwing is aan zuurstoftekort/ischemie gerelateerd: maw: een vernauwing die geen ischemie geeft, geeft geen klachten.Hopelijk is eea nu duidelijker.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy