// Zorg algemeen

Pijn op de borst: hoe ermee om te gaan?

Zeven jaar geleden had ik een hartinfarct, gevolgd door vijf omleidingen. Helaas zat de hoofd-omleiding niet helemaal op de goede plaats aangesloten, waardoor na twee maanden een dotterbehandeling plaats moest vinden waarbij een stent is gezet in de T-splitsing van de aansluiting van de hoofd-omleiding. Sindsdien gaat het goed; ik beweeg veel (wandelen, fietsen, Jeu de Boules, etc.) en heb meestal nergens last van.

Toch zie ik aan de snelheidsmeter op mijn fiets dat de maximaal haalbare snelheid, zonder noemenswaardig druk-op-de-borst-gevoel, geleidelijk afneemt: destijds 20 km/u, nu nog 17km/u. Iets soortgelijks gebeurt als ik haast moet maken tijdens het wandelen om mijn medewandelaars te kunnen bijhouden.

Deze 'bovengrens' wordt gevormd door een opkomend gevoel van pijn-op-de-borst.

Hoe ga ik daarmee nu om? Moet ik dit gevoel als alarmsignaal zien en zo goed mogelijk vermijden of moet ik er zo dicht mogelijk onder blijven en zodoende mijn hartprestatie trainen? Nieuwe collaterale bloedvaten groeien toch vanzelf naar de bedreigde plekken toe?

Het spreekwoord zegt ook: "Use it of loose it"?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Als ik het goed begrijp is de mate waarin u inspanning kunt leveren, zonder een opkomend gevoel van pijn op de borst, achteruit aan het gaan.Bij uw voorgeschiedenis met omleidingoperatie is dat een signaal om niet te negeren. is om contact op te nemen met huisarts of cardioloog (als u bij de cardioloog nog onder controle bent). er kan dan bijvoorbeeld een inspanningstest gedaan worden met hartfilmregistratie. Op die manier kan er in een gecontroleerde omgeving en onder maximale inspanning gekeken worden of er sprake is van zuurstoftekort van het hart. Misschien valt het allemaal wel mee en is zo'n onderzoek tip-top, maar dan kunt u daarna in ieder geval met een gerust hart inspanning leveren; 'voorkomen is beter dan genezen'.Overigens heeft u helemaal gelijk dat inspanning de groet van nieuwe bloedvaatjes naar bedreigde gebieden van het hart kan stimuleren, maar dat is zeker niet in alle gevallen afdoende.Succes.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy