// Zorg algemeen

Pijn borst en linkerarm

Afgelopen mei ben ik bij de cardioloog geweest ivm last hebben van extrasystolen en regelmatig kramp op de borst en last van de linkerarm en schouder. Rust ecg, fietstest en echo waren allemaal in orde en volgens de cardioloog komen mijn klachten niet van het hart want dze schijnt gezond te zijn. Nu blijf ik meerdere malen per dag steeds ongeveer een tiental seconden die krampachtige, drukkende pijn houden waar ik gewoon niet gerust op ben. Ik weet dat ik ws teveel gefocust ben op mijn hart op het moment maar deze pijn is er echt en de combinatie extrasystolen en deze krampende pijn maken mij zo bang en onzeker.  Ik vraag mij af of het echt uitgesloten is dat ik bijv. Angina pectorus of i.d. Kan hebben? Bij voorbaat dank voor uw reactie.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • H P avatar
  Wer er geen ECG-registratie bestaat (bijvoorbeeld via een Holter) van uw klacht (op het moment dat u klachten heeft), zou ik niet kunnen uitsluiten dat u variant angina pectoris heeft, hoewel zoals eerder gezegd uw klachten nogal kortdurend zijn. Ik kan helaas niet beoordelen of uw cardioloog goede redenen had om met voldoende zekerheid te zeggen dat het "iig niet van het hart" is. Misschien is het het op zijn / haar deskundigheid te vertrouwen.

  0
 • p W avatar
  Dank u wel voor uw reactie. Ik heb vorige maand en afgelopen december een 24-uursholter gehad. Daar is niets uitgekomen behalve enkele pacs en pvcs. Maar dit was volledig normaal volgens de cardioloog. Nu is het wel zo dat ik tijdens het dragen van de holter (natuurlijk) geen last had. Volgens de cardioloog maakt dit niets uit. Als er iets met het hart zou zijn, zou het toch zichtbaar zijn? Of ik op dat moment nu klachten had of niet. De pijn komt meestal meerdere keren per dag. En duurt ongeveer 10 a 15 seconden. Er zijn ook dagen dat ik geen klachten heb. Bij de cardioloog hoef ik niet meer terug te komen. op mijn vraag waar de klachten dan vandaan konden komen, kreeg ik als antwoord, iig niet van het hart. Kan ik er nu echt vanuit gaan dat mijn klachten idd niet van het hart komen of moet ik meer op mijn strepen gaan staan en verder onderzoek naar bijvoorbeeld de variant angina pectoris vragen of moet ik het laten rusten en erop vertrouwen dat er niets met mijn hart is? Tot nu toe dus 2 x rust ecg, fietstest, echo en 2 x 24-uursholter gehad.

  0
 • H P avatar
  De kramp in uw borst met uitstraling naar linker schouder en arm die u voelt zouden zoals u ze beschrijft inderdaad angina pectoris kunnen zijn. Daarvan bestaan twee vormen. De klassieke vorm heeft uw cardioloog uitgesloten vertelt u door een inspanningstest uit te voeren waarbij naar ik aem de klachten niet optraden en het ECG normaal bleef. Er is echter ook een 'variant'-vorm van angina pectoris, die ook wel Prinzmetal angina pectoris wordt genoemd. Hierbij treedt de pijn niet op bij inspanning en er is ook geen spraken van een ernstige verstopping door aderverkalking. Variant angina pectoris treedt vaker op bij (jonge) vrouwen en wordt veroorzaakt door verkramping van een kransslagader. Deze vorm van angina pectoris kan o.a. vastgesteld worden door één of twee dagen lang een portable ECG-apparaatje bij u te dragen (een zogenaamd 'Holter-ECG'). Het is overigens wel zo dat de aanvalsduur die u beschrijft (10 seconden) erg kort is voor variant angina pectoris. Dus ook andere oorzaken dan het hart voor deze pijnklacht zijn mogelijk. Denks bijvoorbeeld aan kramp in de slokdarm of klachten die in de wand van de borstkas ontstaan: klachten die veelal onschuldig zijn. Het wat u kunt doen (als u dat nog niet gedaan heeft) is dit met uw cardioloog bespreken.

  0

Je moet Inloggen om te reageren