// Zorg algemeen

Passeren verklakte aortaklep tijdens een hartcateterisatie

Geachte Forum,

Ik ben een man van bijna 61 jaar met een aortaklepstenose waarmee ik al een flink aantal jaren onder behandeling ben van mijn cardioloog. Huidige waarden (3 weken geleden vastgesteld middels een TEE én een TTE):  AVA 1,0 m2 en Drukgradiënt over de klep 79 mmHG (was 22-4-16 respectievelijk 1,5 cm2 en 75  mmHG).

Ik zou het liefste z.s.m. een klepvervanging willen ondergaan, nu ik nog in een heel goede conditie verkeer en het verkalkingsproces toch onomkeerbaar is. Ik zou graag weer snel mijn toekomst kunnen plannen hetgeen op dit moment lastig is gezien de onzekerheid over al of niet ingrijpen.

Binnenkort moet er nog een hartcatheterisatie plaatsvinden, enerzijds om eventuele coronaire problemen op te sporen en anderzijds om de werkelijke druk over de klep “bloedig” te meten.

Daarvoor zal de cardioloog dus met de catheter de klep moeten passeren en daar maak ik mij zorgen over. Ik heb ergens gelezen dat het passeren van een verkalkte klep wordt ontraden in verband met het risico dat er kalkdeeltjes afbrokkelen en mogelijk een CVA kunnen veroorzaken.

Ik heb mijn cardioloog gezegd dat ik daar bang voor ben maar dat wuifde hij weg met de mededeling “ja maar we gaan niet zitten peuren in/aan de klep”. Hij heeft mij daarmee allerminst kunnen geruststellen.

Daarom stel ik de volgende vragen aan U:
1. Is dat negatief advies m.b.t. passeren van de klep nog steeds van kracht?
2. Kunt u mij geruststellen?
3. Wat gebeurt er indien ik de cardioloog van de dienst verbied om de klep te passeren?

Uw reactie wacht ik met spanning af.

M.Vr.Gr.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Geachte heer,Er wordt tegenwoordig niet standaard meer 'bloedig' gemeten hoe het drukverloop is over de aortaklep, omdat de kwaliteit van beeldvormende technieken (zoals echo hart) hedentendage erg goed is. Bij twijfelgevallen (u zit ook rond de grenswaarde) kan het echter wel aanvullende infromatie geven die helpt bij de beslissing om tot operatie over te gaan, of niet. Het risico is laag. Ook een hartcatheterisatie zonder passeren van de klep heeft een laag risico op beroerte. Aanvullende info kan erg belangrijk zijn aangezien een operatie aan de aortaklep namelijk ook niet zonder risico is. Misschein goed om toch nog eens met uw cardioloog te bespreken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy