// Zorg algemeen

Paroxysmaal boezemfibrilleren aangeboren?

Beste dokter,Ik heb (helaas) last van paroxysmaal boezemfibrilleren welke met flecaïnide goed onderdrukt kan worden. Ik slik dit medicijn nu al zes jaar lang 2x per dag (50 mg).Ik heb twee vragen:1) Tot voor kort heb ik er nooit bij stilgestaan, maar is paroxysmaal boezemfibrilleren (of de aanleg hiervoor) eigenlijk aangeboren? Of kan het net zoals een verhoogd cholesterolgehalte door ongezond eten en stress ontstaan (dus niet uitgelokt) worden? Ik heb trouwens geen verhoogd cholesterol of hoge bloeddruk.2) Je leest vaak dat paroxysmaal boezemfibrilleren uiteindelijk (bij 30% van de mensen binnen vier jaar) overgaat in permanent boezemfibrilleren. Kunt u hier iets over zeggen? Is in het algemeen te zeggen hoe lang flecaïnide kan blijven werken? Heeft u bijvoorbeeld patiënten bij wie het meer dan 10 jaar helpt?Soms denk ik wel eens of het niet beter is om het boezemfibrilleren maar direct met een ablatie te verhelpen, of is dit te kort door de bocht?Trouwens, verhelpt een ablatie het boezemfibrilleren voor altijd? Op internet lees je veel ervaringen van mensen bij wie het maar een paar jaar werkt.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    U stelt twee interessante vragen over paroxysmaal boezemfibrilleren.1. Er zijn vele factoren die geassocieerd zijn met het krijgen van boezemfibrilleren. Hoge bloeddruk, overgewicht , leeftijd, lekkende hartklep, hartfalen, extreme duursport zijn bekende voorspellers van het krijgen van boezemfibrilleren. Als hier geen sprake van is, dan spreken we over "lone atrial fibrillation". Maar, het is dan eigenlijk zo, dat we niet goed begrijpen waarom iemand het krijgt. In deze gevallen is er nogal eens een erfelijke aanleg; hiermee is het geen erfelijke aandoening, maar het komt dan wel vaker voor binnen families. Waarom dat komt, weten we nog niet. Er is overigens wel een aantal erfelijke hartziekten, waardoor je AF krijgt, maar dan altijd in combinatie met andere hartproblemen.Paroxysmaal (=stopt nog vanzelf) gaat vaak over naar persistent (alleen over na shock over intraveneus medicijnen), maar hoe snel dat proces verloopt varieert in hoge mate. Als de uitlokkende factoren niet goed behandeld worden, gaat dat proces veel sneller. Dus, bloeddruk, lekkende klep, overgewicht moeten zeker ook aangepakt worden bij de behandeling van boezemfibrilleren.2. Deze "lone atrial fibrillation" reageert nogal eens heel goed op flecainide, en ik ken meerdere patiënten bij wie het ook al zo lang werkt (ook wel logisch gezien bovenstaande). Ik vind dat dan ook een prima behandeling. De internationale richtlijnen zeggen dat het de voorkeur verdient om een ablatie te doen als tenminste 1 medicijn niet meer goed werkt bij paroxysmaal AF. Er is wat meer terughoudendheid om te ableren zonder dat eerst medicijnen zijn geprobeerd; echter, het is in de internationale cardiologie wereld al zeker geaccepteerd. Mijn advies aan u is om gewoon zo door te gaan, en een ablatie te laten doen als u ondanks de flecainide klachten krijgt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy