// Zorg algemeen

Pacemakerdraden

Als gevolg van een zeer zeldzaam 'ongelukje' heb ik sinds 6 maanden een pacemaker. Ik ben 54 jaar jong, heb geen onderliggende hartziekte (nooit gehad, ook niet erfelijk belast). Het is een St. Jude Medical DDD pacemaker, type Endurity MRI. Er gaat 1 draad naar de kamers (100% pacen) en 1 draad naar de boezems (7% pacen). Het apparaatje zit links boven in de borst. Hij doet het verder uitstekend; ik kan alles gewoon doen. Tot zover niets aan de hand. De draden die uit de pacemaker komen gaan door één ader naar het hart. Ze lopen in een vrij grote boog, eerst richting schoudergewricht, dan naar de rechterkant van de borst en vervolgens naar het hart. Ik heb me laten uitleggen dat dit handig is omdat de kans dat in het begin de draden lostrekken door een ongelukkige beweging van de linkerarm vrijwel uitgesloten is. En die redenering bleek te kloppen, hoewel ik niet weet of dit de enige reden voor die omweg is. Na een maand of 3 á 4 kreeg ik last van een zeurderige pijn in mijn linkerarmgewricht op de plek waar de draden naar toe lopen. Dat is verergerd tot een uitstralende zeurpijn in bijna de hele arm, schouder, nek en soms in de borst. Ook blijken zowel de pacemaker als de draden nu vlak onder de huid te liggen (je kan bijvoorbeeld de verdikking bij de aansluitingen zien). De zeurderige pijn (pijn is een relatief begrip in dit geval) komt en gaat en als ik de arm strek gaat het wel weg. Datzelfde gevoel in mijn borst is vervelend maar ik maak me er niet druk over. Ik relateer het niet aan een hartinfact of zo; daar zijn meer symptomen voor nodig. Ik heb gevraagd of hier iets aan te doen is. De arts zei dat het geheel inderdaad dicht op de huid zit maar de enige mogelijkheid is om het weer open te maken. Serieus risico daarbij werd genoemd de mogelijkheid van een infectie, vooral omdat de pacemaker zelf geen afweersyteem heeft. Dat kan ik goed volgen. Over 5 maanden kijken we verder hoe het gaat.

Ik zou graag ook uw deskundige mening vernemen. Kan de zeurderige pijn toch op een risico duiden, met name in de borst? Kan de ader met de draden bijvoorbeeld ergens tegen aan liggen? Of kan ik er beter mee leren leven omdat het risico van infectie niet op weegt tegen het ongemak op dit moment?

Bij voorbaat dank voor uw reactie,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Het verloop van de draden wordt simpelweg verklaard door de anatomie van het vaatstelsel. Er is maar 1 route naar het hart, en daarmee dus geen omweg. De pijn die u beschrijft kan niet van het hart zelf afkomstig zijn. Alles wijst er op dat de pijn door de pacemaker wordt veroorzaakt. Mijn vraag zou zijn waarom uw pacemaker zo naar de oppervlakte komt, als hij aanvankelijk zo goed lag. Het kan zijn dat een bloeduitstorting of een lokale infectie de pacemaker omhoog duwt. Gebruikt u bloedverdunners, of heeft u koorts? Ik vermoed dat de verplaatsing van uw pacemaker te maken heeft met de klachten in uw arm; dat is natuurlijk geen toeval. Wellicht drukt er ook iets op uw arm zenuw. Is uw linker arm ook opgezet (dan zou er sprake kunnen zijn van een trombose arm)?Ik adviseer u toch om eerder contact op te nemen met een deskundige. Mocht de pacemaker, inclusief de draden verwijderd moeten worden, dan geldt hier hoe eerder hoe beter.Pijnklachten in de arm kunnen ook veroorzaakt worden door een 'frozen shoulder". Ik denk dat uw verhaal daar niet bij past, omdat deze klachten bijna altijd direct in aansluiting op de implantatie ontstaan, en niet gepaard gaan met een naar de oppervlakte migrerende pacemaker.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy