// Zorg algemeen

Pacemaker instellingen en maximale hartslag

Heb vanwege een AV blok en een zeer lage rustpols een pacemaker. (boston VITALIO). Van wege het regelmatig wegvallen van het eigen sinusritme is sinds een half jaar ook de ademhalingssensor ingesteld. De ademhalingssensor staat op een maximum van 160 ingesteld. Volgens de pacemaker technicus is het niet gewenst die hoger in te stellen. Nu sport ik veel met name hardlopen (train 5 keer per week met een weekomvang van 80-100km) en heb daarbij een maximale hartslag van 180. Bij trainingen op tempo loopt mijn hartslag meestal op tot zo'n 175. Meestal zonder problemen. Echt op de momenten dat ik van de ademhalingssensor afhankelijk ben is het maximum van 160 tijdens wedstrijden en sommige trainingen een beperkende factor. Ik kan aanvankelijk het tempo wel hoog houden ondanks de daarbij te lage hartslag maar de verzuring gaat dan heel snel toeslaan. Wat is het concrete risico van het hoger instellen van de maximale hartslag op grond van pacen dmv de ademhalingssensor? Op andere momenten loopt mijn hartslag toch ook veel hoger op en daar wordt geen probleem ingezien. En terwijl daar de pacemaker van wege het AV blok toch ook in moet grijpen

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • S V avatar
    Inmiddels is het pacen op grond van de ademhaling sensor inderdaad al weer een tijdje terug van 160 naar 170 gebracht en daarmee zijn eigenlijk al mijn problemen verdwenen. In het algemeen hoeft de sensor inderdaad alleen in te vallen bij juist de lager hartslag frequenties dus in rust maar zo nu en dan bleek dat inderdaad ook nodig gedurende inspanning. Met de huidige instelling krijg ik dan niet meer die vervelende plotselinge dalingen in hartslag waar ik voorheen wel af en toe last van had. Het heeft een hele tijd geduurd maar uiteindelijk is er toch een voor mij ideale instelling van de pacemaker gevonden waardoor ik weer gewoon als voorheen intensief kan sporten.In de twee jaar dat ik de pacemaker nu heb inmiddels al weer 3 marathons en een ultratrail over 55km kunnen lopen. Maar ik heb wel ervaren dat je aardig mondig moet zijn om je niet met verre van ideale instelling te laten afschepen.

    0
  • L D avatar
    Als ik u goed begrijp dan stopt, ook tijdens forse inspanning, ineens uw hartfrequentie, en moet de pacemaker invallen. Alles kan, maar dat is zeer bijzonder. Is dit wat u werkelijk bedoelt?Uw maximale sensor-frequentie naar 175/min brengen, kan namelijk ook gaan betekenen dat uw hartritme te hoog wordt, op momenten dat u dat helemaal niet nodig heeft. In theorie is er niets op tegen om hem op 175 te zetten, maar u zult daar wellicht ook klachten van gaan krijgen. Er zijn geen risico's te verwachten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren