// Zorg algemeen

Pacemaker + hkken liggen rechterzij

Beste cardioloog,

Sinds mijn vorige pacemakercontrole (verandering AV-tijd) ervaar ik de hik zodra ik ga liggen op mijn rechterzij. Dit is nu ongeveer een maand geleden en ik dacht dat het fenomeen tijdelijk zou zijn en vanzelf over zou gaan. Het is echt alleen bij liggen op de rechterzijde en de hik is niet zoals bij een normale hik, bij deze hik is er geen geluid. Alleen de middenrifsamentrekking treedt op, dit is soms ook zichtbaar aan de buitenkant. De ene keer zijn het rustige samentrekkingen, de andere keer zijn het erg heftige. Heeft dit iets met de veranderde AV-tijden te maken en/of de pacemaker? Of is dit gewoon puur toeval?

(AP van 100% en VP van 100%)


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Dit is zeker geen toeval.De twee zenuwen die het middenrif bedienen lopen vlak langs de beide boezems van het hart.Als de pacemaker een sterke elektrische prikkel geeft dan kan die zenuw geprikkeld worden en dus het middenrif prikkelen, wat een gevoel van hik geeft.Ik adviseer u om contact op te nemen met het ziekenhuis waar de pacemaker geplaatst is. Wellicht kan door de pacemaker anders in te stellen dit verholpen worden.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy