// Zorg algemeen

Pacemaker gevolgen op de lange termijn

Hallo, een beetje gekke vraag, maar die zit al een poosje in mijn hoofd.Ik heb op mijn 30ste een pacemaker gekregen voor het sick-sinus-syndroom als het gevolg van een sinusknoopmodificatie. Nou heb ik best veel gezocht op internet (soms niet verstandig dat weet ik), en ik kwam meerdere artikelen tegen, allen in het Engels, waarin situaties worden besproken wat de gevolgen zijn van het op ‘jonge’ leeftijd krijgen van een pacemaker voor sss. Zo zijn er veel gevallen bekend dat de patiënt op latere leeftijd vrijwel altijd andere ritmestoornissen krijgt en soms ook hartfalen.Ik weet dat iedere patiënt verschillend is, maar is er in Nederland ook bekend in hoeverre ‘jonge’ pacemaker patiënten voor sss het verloop van de toekomst is? Met andere woorden, moet ik mij enigszins zorgen maken om later andere ritmestoornissen te ontwikkelen en/of hartfalen?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L B avatar
    Hartelijk bedankt voor het antwoord!Ik heb inderdaad een 1 draadsysteem en ben voor 92% afhankelijk van de pacemaker. Nog 1 kort vraagje: de 'activiteitensensor' (geen idee hoe dat heet) is ingesteld bij mij, en ik vroeg me af of die sensor ook ritmestoornissen kan veroorzaken? Ik merk het namelijk iedere keer dat hij aanslaat en het veroorzaakt dan kortdurende 'overslagen' en ander ongemak, of is dat juist een kwestie van de juiste instellingen vinden?

    0
  • A M avatar
    Ik neem aan dat je een paemaker hebt die alleen de boezem stimuleert. Als dat zo is hoef je je geen zorgen te maken dat hierdoor op termijn ritmestoornissen worden veroorzaakt. Heel belangrijk daarbij is dat voorkomen wordt dat er ook kamerstimulatie optreedt. Dat kan natuurlijk alleen als er een 2e elektrode aanwezig is, in het geval van een zgn 2 kamersysteem. Goede programmering voorkomt dan kamerstimulatie. Dus: geen zorgen!

    0

Je moet Inloggen om te reageren