// Zorg algemeen

Pacemaker en AED gebruiken?

Ik heb sinds augustus 2015 een Pacemaker van Medtronic met twee draden (geen icd) type Advisa DR MRI. Hij staat in DDD-stand.

Op mijn werk is een AED en mijn leidinggevende legde de vraag bij mij neer of zij in geval van nood de AED bij mij mogen gebruiken.

Ik dacht van niet, omdat dit gevaarlijk zou zijn voor de pacemaker, maar hun instructeur vertelde dat zij de AED moeten gebruiken tenzij ik tatoe of ketting heb met mededeling dat ik geen reanimatie wil.

Op google lees ik dat de AED kan mits de plakker niet op de pacemaker zelf komt. Mijn toenmalige ziekenhuis zegt dat het zondermeer kan (receptie functie-afdeling) en Medtronic zegt dat het niet nodig zou zijn omdat de pacemaker de AED en sich is.

Nu weet ik het niet meer.

Vraag dus: Mag men een AED bij mij gebruiken als pacemakerdrager of is dit gevaarlijk?

Ik hoor graag het verlossende antwoord.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • Dankuwel voor dit verhelderende antwoord

    0
  • L D avatar
    Goede vraag!Een pacemaker kan stuk gaan door de zeer zware elektrische schok van een AED.Maar, dit is een mooi voorbeeld van regels versus boerenverstand. Als u in de situatie bent dat een AED bij u gebruikt moet worden, betekent dat u in een acuut, levensbedreigende situatie bent. Op zo'n moment telt elke seconde, en zou niemand zich druk moeten maken om zo'n pacemaker, omdat uw leven gered moet worden. Als u al volledig pacemaker-afhankelijk bent, dan is de bedreiging van de hartstilstand waarvoor de AED nodig is, vele vele malen groter dan gevolgen van een defecte pacemaker. Ten eerste is de kans op een defecte pacemaker erg klein, terwijl de kans op overlijden bij een hartstilstand 100% is. Vrijwel altijd is er een spontaan, traag ritme als de pacemaker stuk zou zijn gegaan.Mocht de pacemaker stuk gaan, en u bent succesvol gereanimeerd, dan implanteren we een nieuwe pacemaker.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy