// Zorg algemeen

pacemaker bovengrens

Goedendag,

Ik heb een tweedraads DDD-pacemaker als gevolg van een totaal AV-block (ontstaan tijdens een ablatie). De kamers worden 100% gepaced en de boezems 12%. Er is nog wel een onderliggend ritme van maximaal 40. Een doodenkele keer ( twee keer per jaar tot nu toe) heb ik last van een sinustachycardie van rond de 125 slagen per minuut. Dat is een keer op de SEH vastgesteld. Meestal is het met flink hoesten terug te draaien en anders neem ik één betablokker. Nu heb ik ooit eens gehoord dat de pacemaker ook een bovengrens kent van, ik dacht in mijn geval, 150. Boven die grens 'ontkoppeld' de pacemaker, zei de technicus toen. Mijn vraag is wat dat in de praktijk precies betekent? Wat gebeurt er dan technisch en wat merk ik daar van? Zou u daar iets over kunnen toelichten?

Hartelijke groet, 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    In Uw situatie, waarbij er een geleidingsblokkade is in de AV-knoop, neemt de pacemaker een signaal waar in de boezems; vervolgens, gedurende een korte tijd van meestal rond de 160-180 ms, wordt gekeken of deze impuls vanzelf wordt voortgeleid naar de kamer. Zo niet, wordt in de kamer een stimulus gegeven. Op deze manier werken de boezems en kamers op de normale, fysiologische manier samen.De pacemaker kan dit volhouden tot een boezemfrequentie van 150/min, de zogenaamde "upper rate". Als de boezem nog sneller gaat, kan de pacemaker dit niet helemaal bijhouden en zal er af en toe een kamerslag uitvallen. Dit heeft te maken met bepaalde veiligheidsinstellingen in de pacemaker, maar een "normale" AV-knoop gedraagt zich ook zo.Als bij inspanning uw hartfrequentie in de buurt van de 150/min zou komen, zou dit een reden kunnen zijn om de pacemaker iets anders in te stellen, zodat de upper rate wat hoger komt te liggen. Bij de meeste mensen echter is een waarde van 150 voldoende. Bespreek dit met Uw cardioloog en pacemaker technicus.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy