// Zorg algemeen

Overslagen bij specifieke handeling

Beste ervaringsdeskundigen/artsen,

Mijn vraag is tweeledig.

Ik kamp zelf nu twee jaar met overslagen, hoogstwaarschijnlijk VES'en. Twee jaar geleden ben ik met hartklachten richting HA gegaan, die mij doorverwees naar een cardioloog in het streekziekenhuis. Deze heeft op basis van een 24-uurs holteronderzoek en een hartecho, mij duidelijk gemaakt dat er duidelijk VES'en te zien zijn op het ECG. Erbij vermeld werd dat deze VES'en hinderlijk zijn, maar niet gevaarlijk.

Inmiddels heb ik de klachten nog steeds, ware het niet dat ik ze bijna volledig kan matchen met specifieke bewegingen, namelijk enerzijds het eenmalig optillen van een zware last. Deze valt het meest op. Bij herhalen gebeurt het niet nogmaals, daar moet tijd tussen zitten. Anderzijds gebeurt het vaak bij het voorover zitten, opstaan van een stoel, en het stevig afwassen met de hand en het keihard neerploffen op de bank, maar veel minder vaak. Kortom, naar mijn idee heeft het alles te maken met druk zetten op de buik.

De VES'en zelf zijn vervelend, maar de nasleep vooral; ik ben soms een kwartier duizelig en voel me dan de hele dag vervelend.

Ik gebruik geen medicijnen, rook niet, sport driemaal per week (fitness), gezond gewicht. Ik heb wel gerookt en een tijd licht overgewicht gehad. Bloeddruk normaal tot licht verhoogd. Ontlasting normaal, wel geregeld diarree.

Ik ben onlangs weer bij de HA geweest, maar die wil mij niet doorverwijzen omdat er mogelijk sprake zou zijn van stress en omdat de betreffende cardioloog erg goed zou zijn. Ik vind deze klachten gewoon niet normaal, het voelt alsof het niet bij mij hoort. Het is twee jaar geleden ontstaan, uit het niets.

Aan de cardioloog heb ik destijds niet verteld over dat de VES'en er zijn bij bepaalde bewegingen, omdat ik dat toen nog niet op een rijtje had (ik was voornamelijk angstig).

Ik heb dus twee vragen:

1) Is het op basis van bovenstaande raadzaam om alsnog een onderzoek cardiologie of een compleet andere specialist aan te vragen?

2) Kan het zijn dat nervositeit daadwerkelijk invloed heeft op bovenstaande? M.a.w. dat bij dezelfde handelingen de klachten niet optreden als nervositeit afwezig is?

Ik verneem graag van u,

 

 

 

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • F t avatar
    Ik vind het antwoord trouwens ook erg mooi. Dank dat u de tijd heeft genomen.

    0
  • P V avatar
    Ventriculaire extrasystolen (VESsen) of overslagen is een normaal verschijnsel dat bij bijna ieder mens voorkomt. De een heeft er een paar per dag, de ander honderden of duizenden. De een merkte er helemaal niets van, de ander voelt elke overslag die hij of zij heeft. De een heeft overslagen bij inspanning of stress, de andere heeft ze juist als hij volkomen relaxed is.Omdat het zo'n normaal verschijnsel is, hoeven we er niets aan te doen, het is geen ziekte. En we kunnen er ook niet zo veel aan doen. Het belangrijkste wat ik als cardioloog kan doen, is een goede uitleg en geruststelling geven. Als dit niet voldoende is kunnen we soms proberen met geneesmiddelen de klachten te verminderen. Niet omdat het nodig is, alleen om de symptomen te verminderen.Als deze klachten al een keer bij U zijn geanalyseerd, lijkt een nieuwe analyse niet nodig, de kans dat dit nieuwe bevindingen geeft is heel klein. En met betrekking tot Uw tweede vraag, het is heel gebruikelijk dat nervositeit en stress enige verergering van de klachten geeft, maar bijvoorbeeld ook bepaalde activiteiten zoals U beschrijft. Als U veel klachten blijft houden, kan misschien toch een medicijn een uitkomst bieden. Maar het allerbelangrijkste is dat U zich ervan bewust bent dat het een normaal verschijnsel is wat geen prognostische betekenis heeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy