// Zorg algemeen

Oorzaak coronaire spasmen

Ik, vrouw van 60 jr, normaal gewicht, nooit gerookt of alcohol gebruikt, kreeg dit jaar na 2 hartcatheterisaties de diagnose coronaire spasmen van 1 hartkransslagader. Er zijn geen vernauwingen geconstateerd. Ik gebruik sinds een paar maanden bloeddrukverlagers, vaatverwijders, cholesterolverlager en Ascal. Over de oorzaak is niet veel bekend.
Op de website van de Nederlandse Hartstichting las ik dit. “Onderzoekers vermoeden als oorzaak een laag gehalte aan stikstofoxide(NO) in het bloed. NO helpt ontspannen van spiercellen in de vaatwand. Bij laag NO trekken spiercellen samen en vernauwen het bloedvat”.
Ik zou graag willen weten hoe een cardioloog hierover denkt. Zijn er medicijnen die het NO kan verhogen in het bloed? Alvast veel dank voor een reactie.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


13 REACTIES

  • M v avatar
    Nog even dit: ik gebruik geen enkel medicijn meer sinds de diagnose! En ben niet kortademig geworden. Hoera!

    0
  • M v avatar
    ,3 maanden geleden kreeg ik dezelfde diagnose coronaire vaatspasmen. na onderzoek en Ct-scan was dit de diagnose: aderen schoon , geen vernauwingen of stolselsaanwezig. Fietstest goed, hartfilmpje oké. Vlgns cardioloog: Prinzmetal. Geen angst voor hartinfarct alleen soms een pilletje onder de tong( vaatverwijder) zou de medicatie zijn. Bij "toeval" kreeg ik de tip me eens te verdiepen in de Buteyko-methode. Aldus gedaan. Dit was zo'n duidelijk en 'houtsnijdend' verhaal voor mij dat ik me heb opgegeven voor de cursus. Nu na enkele weken trainen, was de pijn weg en kon ik gewoon mijn eigen huishouden weer doen. Ik train nog steeds( nu 3 maanden) twee keer per dag 20 minuten met het verminderen van de ademhaling door ontspanning van het middenrif. Ik kan alles weer en kan evt. "aanvallen" afslaan door deze methode toe te passen Het is een bewezen methode waarbij de diepe ademhaling (vlgs. Prof.Dr. Buteyko de oorzaak van te laag CO2 gehalte in het bloed) wordt vervangen door zeer licht te ademen, zodat o.a. de verharde bloedvaten zich weer kunnen ontspn. Ik wens het iedereen toe! :-)

    0
  • F d avatar
    Het is een bekende bijwerking die ook nog eens vaak voorkomt. Aangezien het uw functioneren beperkt zou ik toch vragen voor een vervangend middel met een andere werkzame stof.

    0
  • M v avatar
    Goedemiddag, Sinds 2014 stabiele coronaire spasmen is vastgesteld heb ik diverse vragen gesteld op dit forum en bevredigende antwoorden mogen ontvangen. Het gaat best goed met mij. Alleen heb ik sinds ik de medicatie gebruik die voorgeschreven zijn door mijn cardioloog nog steeds regelmatig last van kortademigheid. Mijn cardioloog heeft mij vorig jaar doorverwezen naar de longarts, die foto's heeft laten maken en allerlei testen heeft uitgevoerd. Geen afwijkingen. Daarna heeft mijn cardioloog een echo en MRI van het hart laten maken en gelukkig geen afwijkingen. Helaas is de kortademigheid die ik toch nog vaak heb niet minder geworden. Op dit moment slik ik Ascal 100 mg, Nebivolol 5 mg, Pantoprazol 40 mg en Perindopril 4 mg per dag. Dit laatste medicijn slik ik al sinds 2014. Ik ben niet zo iemand die alle bijsluiters spelt, maar bij het ophalen van mijn medicijnen bij de apotheek gisteren ben ik de bijsluiter van de Perindopril gaan lezen en zag tot mijn verbazig bij "bijwerkingen vaak bij minder dan 1 op de 10 mensen" o.a. hoest, kortademigheid staan. Ik weet dat iemand die ik op de hartrevalidatie heb ontmoet moest stoppen met dit medicijn omdat hij enorme hoestbuien kreeg. Ik heb wel af en toe last van kriebelhoest maar niet storend. Mijn vraag: is het goed mogelijk dat de kortademigheid gevolg is van dit medicijn en zo ja, hoe komt dit? Verder heb ik nergens last van. Op dit moment volg ik "Hartfitt" in het Haga ziekenhuis in Den Haag, een 6 maandelijks traject, als nazorgprogramma van de hartrevalidatie. Het gaat mij allemaal gemakkelijk af en heb verder ook geen last van vermoeidheid etc. Eind juni heb ik een controle afspraak met mijn cardioloog en die zegt dat de medicatie die ik slik praktisch geen bijwerkingen kunnen hebben. Ik ben zeer benieuwd naar uw mening. Veel dank alvast voor uw reactie.

    0
  • M v avatar
    Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan mijn cardioloog die gezien de klachten mij bloed heeft laten prikken op D-dimeren en vandaag een echo en fietstest laten doen. Vermoedelijk is er meer aan de hand dan de coronaire spasmen. Volgende week dinsdag krijg ik de uitslag, dus wel spnd.Groet van

    0
  • M V avatar
    Er zijn meerdere methode om de diagnose prinzmetal angina pectoris, het krampen van de kransslagaders vast te stellen. Waarschijnlijk heeft uw cardioloog al op een manier gegevens verzameld waarop zichtbaar is dat u deze klachten heeft. Anders zou de diagnose niet gesteld kunnen worden. Mocht het u gerust stellen als er een echo gemaakt wordt, kunt u dat altijd bij de cardioloog voorleggen.

    0
  • M v avatar
    Ik dacht dat u een hartfilmpje bedoelde, maar een echo van mijn hart is nog nooit gemaakt, ook niet toen de diagnose coronaire spasmen nog niet gesteld was.Ik had dit graag gewild, maar mijn cardioloog vond dit niet nodig.

    0
  • M v avatar
    Veel dank voor uw reactie. Er is inderdaad een ECG gemaakt waarop geen rare dingen te zien was.Het hartbonzen is een heel stuk minder geworden, alleen bij vermoeidheid speelt dit nog wel eens op maar lang niet zo hevig als een paar weken geleden.

    0
  • H P avatar
    Het voelen bonzen van het hart terwijl het hartritme en de bloeddruk goed zijn duidt meestal niet op een hartziekte. Uw cardioloog heeft waarschijnlijk in de afgelopen periode een echocardiogram gemaakt om structurele afwijkingen aan de hartspier en de kleppen uit te sluiten. Ook de schildklierfunctie was normaal, schrijft u. In dat geval hoeft u zich over deze klacht geen zorgen te maken. Wel is het altijd belangrijk uw eigen cardioloog van uw klachten op de hoogte te houden omdat hij/zij al uw gegevens kent en ik via dit forum slechts algemene vragen kan beantwoorden.

    0
  • M v avatar
    Nog een aanvulling. Het hartritme blijft normaal en mijn bloeddruk is goed 115/73.

    0
  • M v avatar
    of collega, Inmiddels heb ik van u een bevredigend antwoord ontvangen over het gebruik van statines. Fijn dat dat niet meer nodig is. I.v.m. de diagnose coronaire spasmen had mijn cardioloog mij opgegeven voor hartrevalidatie en ik heb inmiddels 4 weken achter de rug (3x per week) en dat gaat heel goed. Mijn conditie is ook zeer vooruit gegaan is gebleken. Voor elke sessie wordt door de cardiofysiotherapeut gevraagd hoe het met je gaat, zoals ook vorige week maandag. Sinds de dag daarvoor voelde en hoorde ik mijn hart constant nogal luid kloppen/bonzen, in rust nam dat wat af maar zodra ik opstond begon het weer en af en toe kreeg ik het heel warm korte tijd. Ik heb dat toen aangegeven en maakte zich op de revalidatie daarover zorgen. De volgende dag dinsdag heb ik mijn cardioloog gebeld en kon gelijk terecht. Het hartfilmpje was goed en ik deed mijn verhaal. Mijn cardioloog gaf als oplossing de dosis Nebivolol 3,75 mg te verlagen naar 2,5 mg. Dit is nu een week geleden en ik merk geen verbetering, gisteren had ik ook in rust ca. 15 min het hartbonzen. Naast de Nebivol slik ik dagelijks sinds een paar maanden Promocard 30 mg, Amlodipine 5 mg, Pantoprazol 40 mg, Ascal 100 mg en Perindopril 4 mg. Ik had een controle afspraak staan in april a.s. en mijn cardioloog vond dat deze verplaatst kon worden naar oktober a.s. In oktober 2014 is middels bloedonderzoek de schildklierfunctie getest en die was goed dus daar ligt het niet aan. Mijn cardioloog had het ook over dat mijn lichaam went aan medicijnen en adrenaline maakt (?). Al met al ben ik nog niet veel wijzer geworden en maak mij wel wat zorgen hierover. Zou het kunnen dat mijn huidige medicatie te sterk werkt o.i.d.? Ik kijk uit naar uw reactie en advies en alvast veel dank weer!Met groet

    0
  • M v avatar
    Post, Veel dank voor uw heldere uitleg. Ik slik inderdaad sinds een paar maanden Promocard 30 mg, daarnaast Amlodipine, Perindopril, een betablokker, Ascal en Pantoprazol. Ook kreeg ik 4 maanden geleden Simvastatine voorgeschreven, een cholesterolverlager die ik amper heb geslikt i.v.m. de heftige bijwerkingen die ik kreeg. Om die reden schreef mijn cardioloog Crestor voor, maar ik kreeg dezelfde vervelende bijwerkingen, waarbij normaal functioneren niet meer mogelijk was. Begin van elk jaar krijg ik van mijn huisarts een zgn. APK keuring waarbij ook mijn cholesterol wordt gemeten. Begin 2014 was het allemaal net tot de grens. Daarna is er niet meer gemeten. Omdat ik i.o.m. mijn cardioloog steeds moest stoppen met de cholesterolverlagers ben ik op eigen initiatief een cholesterolarm dieet gaan volgen, veel bewegen deed en doe ik al. Twee weken geleden is mijn cholesterol opnieuw gemeten door de huisarts en de uitslag was goed.HDL 1.5, LDL 1.6 en Trichliceride 1.0, totaalscore 3.5. Deze uitslag heeft niets te maken met het slikken van de cholesterolverlagers want die heb ik de afgelopen maanden hooguit 3 weken geslikt. De uitslag heb ik doorgeven aan de secretaresse van mijn cardioloog en gevraagd of het veilig is geen cholesterolverlagers meer te slikken. Zij zou dit doorgeven, maar ik heb niets meer gehoord. Ik had ook het idee dat ze mij een zeur vond. Rechtstreeks contact zowel telefonisch als per email met mijn cardioloog is niet mogelijk.Wat is uw mening over het stoppen van de cholesterolverlager? Uiteraard ga ik door met mijn gezonde levensstijl en wil i.o.m. mijn huisarts regelmatig de waarden laten controleren. Met excuses voor dit lange verhaal!

    0
  • H P avatar
    Dat is een goede, maar ook een ingewikkelde vraag.Spasme (kramp) van een kransslagader treedt op a.g.v. (plaatselijke) overgevoeligheid van het laagje spierweefsel dat zich in de wand van het bloedvat bevindt. De oorzaak van dit verschijnsel is complex en niet geheel opgehelderd. We denken dat er verschillende mechanismen bestaan waardoor deze plaatselijke hyper-reactie van spierweefsel in de wand ontstaat: - storingen in dat deel van ons zenuwstelsel dat de onbewust plaatsvindende functies in het lichaam (zoals hartslag en bloeddruk) regelt - storingen in de functie van het laagje cellen waarmee de bloedvaten van binnen bekleed zijn (de cellen die o.a. NO produceren)Er zijn zeker medicijnen voor. Een preparaat dat we vaak voorschrijven voor deze klacht is een nitraat: dit wordt in de bloedvatwand omgezet in NO en verhoogt dus inderdaad plaatselijk de NO concentratie. Het in Nederland meest voorgeschreven nitraat is isosorbidemononitraat. Mogelijk gebruikt u dit middel al (als 'vaatverwijder').Uw cardioloog kan u er meer over vertellen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy