// Zorg algemeen

Ontstoken ribben na open hart operatie

Hallo,Ik heb in mei van dit jaar een open haart operatie gehad om een ASD te sluiten. Nu heb ik recentelijk zes weken hartrevalidatie gevolgd, waarbij we veel spelactiviteiten deden (veel bewegingen met de armen). Na een paar keer sporten voelde ik een zere plek op mijn borst en ben ik naar de huisarts gegaan. Hij vertelde mij dat ik aan mijn rechter kant ontstoken ribben heb en dat zou kunnen doordat het draad waarmee mijn borstbeen aan elkaar is gezet bij bewegingen een beetje tegen de ribben aan drukt en schuurt en dat daardoor de irritatie is opgetreden. De ontsteking zit er nog steeds en is er nu al ruim drie weken.Mijn vragen aan u:Is het verstandig dit te laten nakijken door mijn cardioloog?Kan dit een chronisch probleem worden?Is dit een bekend probleem bij operaties waarbij het borstbeen met draad aan elkaar is gezet?Hoe kom ik weer van de ontsteking af? Alleen door rust? Ik mag geen ontstekingsremmers vanwege mijn bloedverdunners en gebruik alleen ibuprofen gel op de huid.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • D L avatar
    ik heb een bypass operatie gehad en vanaf "dag 1" o.a. pijn onder mijn linker borst. Ik kon er geen bh op verdragen en ook kleding op mijn wond was heel erg naar.Na een paar maanden, tijdens de revalidatie periode, met een arts erover gehad en die stuurde me door naar de thorax-chirurg. Zij kon direct vertellen dat mijn klachten kwamen van de allergie tegen die draden voor het vastmaken van het borstbeen. Ik mocht na 3 maanden(na operatie) geholpen worden en dat heeft echt enorm geholpen! Ik heb nu op een paar plekken(op ribben) nog last, maar ik vermoed dat dit komt doordat de bypass slagaders vastgezet zijn over de ribben en dat hiervoor ook iets van "krammetjes" werden gebruikt. Maar dat weet ik niet zeker.Mocht er bij jou ook allergie zijn, adviseer ik toch die verwijdering van de draden. Doordat iemand de draden na jaren pas had laten weghalen, was de pijn chronisch geworden .....Ik hoop dat er voor jou inmiddels een oplossing is gevonden. Hartelijke groet

    0
  • J t avatar
    Als iemand aan zijn/haar hart wordt geopereerd is het vaak nodig het borstbeen (sternum) door te zagen om bij het hart te komen. Als de operatie klaar is worden beide borstbeenhelften aan elkaar gefixeerd. Om dit te kunnen doen worden heel vaak staaldraden gebruikt die hetzij als enkele draad, hetzij als een soort achtje door of net naast het borstbeen worden geplaatst. Daarna zit het (gezaagde) bot weer op zijn plaats en kan aan elkaar groeien (meestal 6 weken). Bij sommige mensen kunnen de staaldraden irritatie geven (soort ontsteking) en pijn veroorzaken, meestal verdwijnt de pijn na 2-3 maanden met wat rust. Sommige patienten houden wat langer pijn (tot 6 maanden) en heel soms is het nodig de staaldraden te verwijderen (een kleine ingreep onder algehele narcose). Paracetamol helpt meestal goed (tot 3 maal dags 1000 mg) en een middel als Ibuprofen kan ook maar dan in combinatie met een maagbeschermer. Uw huisarts kan u daarbij helpen, bij blijvende pijn van de staaldraden is het verstandig naar uw hartchirurg te gaan.Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy