// Zorg algemeen

Ontstaan boezemfibrilleren van belang voor behandeling?

Boezemfibrilleren komt vaker voor bij duursporters. In het boek "The Haywire Heart" wordt getracht (semi-wetenschappelijk) hier wat oorzaken voor te duiden. Het afwisselen van een hoge hartslag tijdens inspanning met een veel lagere hartslag tijdens rust van getrainde mensen zou het spierweefsel kunnen beinvloeden. 

Bij veel duursporters treedt AF op vanuit rust of 's nachts (waarom eigenlijk?). Bij mij zijn de eerste aanvallen echter tijdens het sporten opgetreden als ik eens flink doortrok op een klim bijvoorbeeld. Terugkijkend in mijn trainingen zie ik al veel eerder korte pieken in mijn hartslag (220-250) heb gehad die ik niet heb opgemerkt of heb afgedaan als een storing aan de hartslagmeter. 

Later zijn de AF aanvallen ook buiten het sporten gekomen maar (voorzover ik weet) nooit 's nachts. Afgelopen oktober ablatie ondergaan in Zwolle (CTI en PVI), sinds januari gestopt met medicatie. 

Vraag 1: maakt het wat uit voor behandeling en/of herstel wanneer de eerste aanvallen zijn opgetreden? 

Ik ben momenteel erg terughoudend om de hartslag tijdens trainingen te hoog op te laten lopen. Probeer nu rond 150 te trainen, heb al wel piekjes gemaakt van 175. 

Vraag 2: kan AF worden veroorzaakt door het (te) hoog opjagen van je hartslag tijdens het sporten?

Vraag 3: Is mijn angst om opnieuw AF te ontwikkelen terecht, ook nu mijn ablatie zeer succesvol lijkt?  

Vraag 4: kan een inspannings ECG mogelijk meer inzicht verschaffen (en wat valt daarmee te zien of uit te sluiten)?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Ik zal u in algemene termen beantwoorden. Meestal treedt boezemfibrilleren (AF) treedt op in 2 scenario's: het type waarbij AF in rust optreedt en het type AF dat bij inspanning optreedt. De eerste vorm inderdaad vaak bij duursporters. De gedachte is dat dit wordt verorozaakt door een hoge "vagale tonus". Dit veroorzaakt de lage hartslag in rust, maar kan ook boezemfibrilleren veroorzaken. Duursporten is geen garantie dat dezze vorm van boezemfibrilleren optreedt. De andere vorm kan dan natuurlijk ook optreden, maar we begrijpen niet hoe dat wordt veroorzaakt. Ik ben uw behandelaar niet, en zal dan ook geen gericht advies geven. In algemene zin is natuurlijk de bedoeling dat u weer kunt gaan sporten na de ablatie. Een te hoge hartslag, op zich, kan geen boezemfibrilleren veroorzaken. Een fietsproef zal niet veel leren, behalve het eventueel uitlokken van opnieuw boezemfibrilleren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy