// Zorg algemeen

'Onschuldig' of 'risico'? #weekvandehartstichting

Beste artsenteam, 

Excuses voor weer een nieuwe vraag, maar het houdt mij nu eenmaal bezig. Het is geen persoonlijke maar een algemene vraag, echter een die mij afgelopen week wel persoonlijk bezig hield. 

Het was week van de hartstichting en overal waren er spotjes op radio en tv, en de collectebus kwam natuurlijk langs. Nu is het zo dat als je op internet iets opzoekt over hartstoornissen of ziektes aan het hart, dat het op een aantal uitzonderingen na doorgaans als mild omschreven wordt en als een aandoening die soms niet eens behandeling vereist. Toch, als ik al die spotjes mag geloven, sterven er jaarlijks nog veel te veel mensen aan iets met het hart, en doorgaans geheel plotseling. 

Hoe kan dit? Is er te weinig bekend over lange termijn risico's van aandoeningen die we nu als 'mild' omschrijven en waarover nu wellicht gezegd wordt dat er niet per sé behandeling nodig is, en soms zelfs dat de aandoening geen controles vereist, waardoor iemand van de radar verdwijnt? Of zijn huisartsen te weinig getraind waardoor vage klachten als moeheid en duizeligheid niet in verband gebracht worden met een hartziekte waardoor velen mogelijk een hartziekte hebben zonder het te weten? / Andere reden?

Ik vraag mij gewoon af hoe het komt dat er nog steeds zoveel mensen plotseling sterven, terwijl we toch opzich een goede zorg hebben? Waar gaat het mis? Of komt het echt zo uit de lucht vallen als het lijkt, en zijn er geen voortekenen of is er geen (milde) hartaandoening aanwezig bij degenen die dit overkomt, zoals de spotjes suggereren... 

Ik ben benieuwd naar uw reactie!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

  • H V avatar
    Ja, het is heel duidelijk, dank u wel!

    0
  • F S avatar
    , diabetes, roken en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van kransslagader aandoeningen. Dit zijn aandoening die niet als onschuldig worden gezien en die een goede behandeling behoeven. Ondanks deze behandelingen (zowel in de preventieve sfeer als in het behelpen van daadwerkelijke vernauwingen) zijn er helaas nog altijd mensen die een hartinfarct krijgen en hier in het ergste geval aan overlijden. Ook hartziekten zoals hartfalen, aandoeningen aan de hartkleppen en sommige ritmestoornissen zijn zeker niet als onschuldig te beschouwen en kunnen lijden tot een fors verlies van gezondheid en zijn potentieel levensbedreigend. Daarnaast kennen we gelukkig ook een breed scala aan hart aandoeningen die vervelend kunnen zijn maar die wel onschuldig zijn. De meest voorkomende hiervan zijn de hartoverslagen waar ook op deze site heel veel vragen over komen. Dit fenomeen is in veruit de meeste gevallen onschuldig en heeft ook op de lange termijn geen gevolgen.Ook ritmestoornissen zoals boezemfibrilleren zullen wer ze behandeld worden een goede prognose hebben. Er is dus mijn inziens dus geen sprake van een verband daar het om zeer verschillende soorten ziektebeelden/stoornissen gaat. Ik hoop dat je vraag hiermee voldoende is benatwoord

    0
  • H V avatar
    Ik hoop dat ik het goed samenvat, maar als ik het goed begrijp zegt u dus eigenlijk dat o.m. diabetes, roken, overgewicht en de vergrijzing aandeel lijken te hebben in het nog altijd hoge sterfcijfer bij hart- en vaatziekten, en u denkt niet zozeer dat het bv. zo is dat er onder de aandoeningen met een betrekkelijk goede prognose op lange termijn toch een verhoogd risico is voor bv. een hartinfarct? Want dat is eigenlijk mijn vraag. Enerzijds zijn er best vrij veel hartaandoeningen met een gunstige prognose, anderzijds is er nog steeds dat hoge sterfcijfer. Dan vraag je je af of er toch een verband is, waarbij er wellicht nog te weinig bekend is over de langetermijngevolgen, maar als ik uw antwoord lees denkt u eerder aan andere factoren zoals die u noemt; roken, diabetes, overgewicht en de vergrijzing. Vat ik het zo goed samen? Verder ben ik natuurlijk met u eens dat de Hartstichting fantastisch werk doet!

    0
  • H V avatar
    Dank u voor uw antwoord!

    0
  • P T avatar
    Prachtige vraag naar mijn mening.Belangrijk om te vermelden is dat er naast de bekende levensbedreigende hartaandoening (hartinfarct bijvoorbeeld) ook hartaandoeningen zijn met een goede prognose (zoals bepaalde hartritmestoornissen). Niet iedere 'hartaandoening' leidt dus tot een slechte prognose!De Hartstischting doet geweldig werk en dat leggen ze ieder jaar vast in een goed leesbaar rapport: https://www.hartstichting.nl/downloads/cijfers/hart-en-vaatziekten-in-Nederland-2015De belangrijkste conclusie is dat mede door het werk van de Hartstichting (voorlichting, onderzoek, preventie etc) de sterftecijfers van Hart- en vaatziekten ieder jaar weer wat dalen. De grootste winst is behaald in het voorkomen van hart- en vaatziekten door goede bloeddrukbehandeling en daarnaast is de behandeling sterk verbeterd. Anderzijds zien we dat risico's als overgewicht en suikerziekte toenemen. Daar is dus een belangrijke uitdaging. En ik citeer uit het rapport: door VERGRIJZING zal het aantal patiƫnten met coronaire hartziekte, beroerte en/of hartfalen zal stijgen van 850.000 in 2011 naar 1,4 miljoen in 2040. Ik durf wel te beweren dat zonder het prachtige werk van de Hartstichting de sterftecijfers niet gedaald zouden zijn, er liggen echter belnagrijke risico's op de loer: overgewicht, roken, suikerziekte, waar de aandacht verder op toegespitst moet worden: voorkomen van hart- en vaatziekten is beter dan dat je er van moet genezen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy