// Zorg algemeen

Onderzoeken voor ablatie

In hoeverre wordt er bij mensen die voor een ablatie komen voorafgaand onderzoek verricht om zoveel mogelijk onderliggende oorzaken van AF te checken? Als AF veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een schildklierprobleem, een longaandoening, slaapapneu of diabetes kan je wel ableren maar daarmee wordt de onderliggende oorzaak niet weggenomen. Heeft de ablatie dan (op langere termijn) wel succes? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J B avatar
    Geachte heer , Dank voor uw antwoord, tevens grote complimenten voor de wijze waarop u en collega cardiologen dit forum ondersteunen. De professionele inbreng ervaar ik als een absolute meerwaarde ten opzichte van de meeste internetbronnen! Uw antwoord lokt bij mij wel twee vervolgvragen uit:1. zouden onderliggende factoren eigenlijk niet direct na diagnose onderzocht moeten worden, dus voorafgaand aan welke behandelmethode dan ook? In mijn geval is er een globaal bloedonderzoek gedaan, is dat voldoende voor de "standaard controle"? Er is geen aanvullend onderzoek verricht, sta nu vijf weken op medicatie (Sotalol 80mg/2xdaags). In die periode nog één (korte) ritmestoornis ervaren, verholpen door een extra dosering. Verder dagelijks last van extrasystoles. 2. u noemt richtlijnen, hierin ben ik erg geïnteresseerd. Op de website van de NVVC is het een en ander te vinden over diagnose en behandeling van AF. Ergens heb ik ook gelezen dat er specifieke (internationale) richtlijnen voor ablatie zijn, waar kan ik die vinden? Over een maand heb ik weer een gesprek met mijn cardioloog en gezien mijn leeftijd (45) en grote sportwens wil ik graag in aanmerking komen voor een ablatie. Ik zou graag goed geïnformeerd het gesprek willen voeren over de (on)mogelijkheden. Met hartelijke groet!

    0
  • L D avatar
    Een hele goede en terechte vraag!Volgens de richtlijnen dienen uitlokkende factoren onderzocht te worden, en zonodig behandeld alvorens te ableren. Overgewicht, hoge bloeddruk, schildklier-probleem, bloedarmoede worden standaard gecontroleerd. Slaap-stoornissen zijn hierbij erg interessant. We weten dat de resultaten van ablatie minder zijn als bij mensen met slaap-apneu dat niet wordt behandeld.We zijn in de regio Eindhoven nu bezig met het opzetten van een studie om veel meer laagdrempelig op slaapapneu te gaan screenen en dus ook behandelen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy