// Zorg algemeen

onderzoek bij cardioloog

Sinds enige tijd heb ik in toenemende mate last van kramp in de borst (in rust, maar niet alleen als ik lig) en benauwdheid bij matige inspanning.

Er heeft een onderzoek plaatsgevonden, hartfilmpje, bloedonderzoek en fietsproef. Hieruit kwam licht verhoogd cholesterolgehalte, waarvoor medicatie.

Er is echter geen scan gemaakt, omdat de fietsproef in orde was bevonden. Ik heb toch weer krampen gekregen, waarvoor spray onder de tong nu minder resultaat geeft.

Mijn vraag: is het toch goed om een scan te laten doen? Ik hoorde nl. dat bij vrouwen bepaalde aandoeningen lastiger aantoonbaar zijn en een scan daarom meer informatie geeft.

Ik ben 58 jaar, heb als enige aandoening reumatoïde artritis.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • C H avatar
    De onderzoeken die u reeds heeft gehad zijn de gangbare onderzoeken die worden uitgevoerd bij dergelijke klachten.Het is inderdaad zo dat er bij vrouwen vaker sprake is van microvasculaire angina pectoris dan bij mn. Dit wil zeggen dat er spasmen kunnen optreden in de kleine vertakkingen van de kransslagaderen, wat leidt tot pijn op de borst. Vaak zie je dat in deze gevallen het hartfilmpje en de fietsproef normaal zijn. Een nucleaire perfusiescan (MIBI) kan mogelijk wel zuurstoftekort in de kleinere bloedvaatjes aantonen. En zou dus een optie kunnen zijn.Mocht er sprake zijn van deze microvasculaire afwijkingen, dan zal een catheterisatie waarschijnlijk geen belangrijke vernauwingen laten zien. De behandeling is dus gericht op preventie van klachten en risicofactoren (cholesterol, hoge bloeddruk, stoppen met roken, lichaamsbeweging etc.)Hopelijk is uw vraag hiermee voldoende beantwoord.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy