// Zorg algemeen

Nog normaal patroon na ablaties?

Beste dokter,

Ruim twee maand geleden heb ik in het Catharina Ziekenhuis ablaties gehad tegen boezemfibrilleren (cryogeen) en flutter (warmte). Sinds  2 weken ben ik gestopt met de flecaïnide (2x 50 mg) en metoprolol  (2x 25 mg). Ik slik nog wel Pradaxa (bloedverdunner). Tot zover lijken de ablaties geholpen te hebben. In ieder geval ben ik mij niet bewust geweest van fibrilleren of flutter.

In de periode dat ik flecaïnide (afgelopen 10 jaar) en metoprolol (afgelopen 1 jaar) slikte heb ik nooit gemerkt dat ik overslagen had. Ook bij inspanningstesten (laatste 6 maanden geleden) waren ze volgens mij niet noemenswaardig aanwezig.

Sinds ik met de medicijnen ben gestopt, heb ik meerdere keren per dag overslagen (vooral na inspanning lijkt het wel).  Ik neem tenminste aan dat het overslagen zijn. Fibrilleren en flutter herken ik wel na 10 jaar met zo’n 3 aanvallen per jaar. Wat ik nu voel zijn 2 snelle hartslagen, dan even geen hartslag en dan weer normaal (patroon kan zich meerdere malen herhalen).  Ik wil er best van uitgaan dat ik al die jaren ongemerkt (ook zonder metoprolol) overslagen heb gehad (de meeste mensen hebben ze ten slotte), maar dit is nu dan wel merkbaar heftiger. Net alsof er via het middenrif een luchtbel naar het hart gaat.

Is het mogelijk dat:

- De overslagen een (blijvend) gevolg van de ablaties zijn?

- Door het stoppen met de flecaïnide en/of metoprolol  overslagen uitlokt worden?

- Vooral de flecaïnide bij mij de afgelopen 10 jaar bestaande overslagen heeft onderdrukt waardoor ik ze nu beter merk?

Hoewel ik nu bijna 2 weken geen metoprolol meer slik, heb ik niet het idee dat mijn hart hier al aan gewend is. Vooral de hartslag in rust van 92 à 98 vind ik erg hoog (in de jaren dat ik geen metoprolol slikte was dit 70 à 80). Ik weet dat het hart na het stoppen met metoprolol weer naar de andere kant (hogere hartslag toch?) kan doorslaan, maar is na 2 weken zonder metoprolol hartslag richting 100 in rust nog normaal? Onderdruk is 60 met een bovendruk van 100. Dit is nog precies wat ik ook met metoprolol had.

Wat ik mij afvraag:

- Passen die overslagen (vooral ? na inspanning zoals fietsen en een wandeling) in het gewone patroon na een ablatie en 2 weken zonder medicijnen? Conditioneel (ademnood /druk op de borst) heb ik volgens mij geen probleem. Was voor de ablatie ook in orde.

- Zijn lage bloeddruk en hoge hartslag nog normaal na twee weken stoppen met metoprolol?

- Nog zo laten tot de controle in het Catharina Ziekenhuis over 4 weken, of actie ondernemen?

Met vriendelijke groeten,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    U bent goed geinformeerd en stelt hele terechte en goede vragen. Ik waardeer dat zeer.Ik denk dat ik uw vragen in een paar zinnen kan beantwoorden, wat wat u vraagt komt veel voor. Heel veel mensen met ritmestoornissen zijn na een succesvolle behandeling meer gevoelig voor overslagen. Iedereen heeft ze, maar mensen zoals u voelen ze ook sneller.Tambocor (flecainide) onderdrukt ook overslagen, dus als u stopt is er een kans dat die terugkomen en u ze gaat voelen. Er is van tambocor geen re-bound effect bekend, wel van metoprolol. Metoprolol onderdruk ook overslagen en vertraagt de hartsalg. Stoppen met metoprolol geeft een tijdelijk re-bound effect, waarbij de klachten dus meer worden, zoals overslagen en een snelle hartslag.Twee weken is wel lang. Echter, we weten ook heel goed dat na een ablatie voor boezemfibrilleren de hartslag 2 tot 3 maanden hoger dan normaal kan zijn. Dat herstelt weer en is overigens ook een voorspeller van een succesvolle behandeling.Kortom, normaal patroon en goed te verklaren; wacht u gewoon maar af.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy