// Zorg algemeen

nieuwe symptomen van VKF na ablatie?

9 Dagen na ablatie.

9 dagen geleden onderging ik een ablatie ter voorkoming/ genezing van VKF. Ik ben zelf 49 jaar oud, gedreven mountainbiker (5 uur per week) en alle betrokkenen gaan ervan uit dat er een causaal verband is tussen mijn activiteiten als duursporter en VKF.

Na ablatie neem ik nog alleen een kleine dosis Emconcor minor (1,25 mg) en bloedverdunners. Tot hiertoe lijkt alles prima te gaan.

 

Vraag 1:

Is het uitblijven van VKF toe te schrijven aan Emconcor of zou dit reeds aan de ablatie zelf kunnen liggen? Ik moet wel eerlijkheidshalve er bij vermelden dat ik tot hiertoe nauwelijks gesport heb.  Voor mijn operatie nam ik apocard retard maar dit neem ik al 10 dagen niet meer dus ik neem aan dat deze niet meer werkzaam zijn na 10 dagen.

 

Vraag 2:

Ik heb wel zeer regelmatig nog last van volgende symptomen:

-Start van een fibrillatie: het lijkt alsof het eraan komt maar het zet zich niet echt door.

-Iets dat op extra systolen lijkt. Dit ook meerdere keren per dag maar ook niet helemaal uitgesproken.

-Tweemaal (na het maken van een lange rustige strandwandeling): een ‘pfrt…’ gevoel in mijn hartstreek dat ongeveer een halve seconde duurde: een zeer magere vorm van fibrillatie.

Is dit normaal?

Zeggen deze symptomen iets over het al dan niet slagen van de ingreep?

 

Vraag 3:

Hoe moet ik op dit ogenblik omgaan met sporten wetende dat fietsen en sporten vaak een uitlokker geweest is voor mijn VKF? Wacht ik nog enkele weken totdat het littekenweefsel zich gevormd heeft of maakt dit niet uit?

 

Vraag 4:

Wat is de invloed van zorgen en stress op VKF, systolen .. ? Ik neem aan dat dit een kathalisator die alles nog negatief kan beïnvloeden. Klopt dit ?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • k m avatar
    Met dank voor uw antwoord. Ik kom inderdaad uit Belgiƫ :).Ik denk dat vooral uw antwoord op vraag 1 het succes van de ingreep bevestigt. Indien de betablokker die ik bovendien in een heel kleine dosis neem (1.25 mg) geen impact heeft op fibrillaties en indien er sinds een 10-tal dagen nog geen fibrillaties zijn geweest, zou dit dan willen zeggen dat ablatie het gewenst resultaat heeft bereikt?Vraag 2: ik neem aan dat de extrasystolen niet noodzakelijk een aanloop zijn naar fibrillaties? Maw. de aanwezigheid van extrasystolen sluiten het succes van de ablatie niet uit, veronderstel ik?Vraag 3 : dus nog even wachten; DuidelijkVraag 4 : baat het niet, schaden zal het zeker niet doen ! Stress en hoge bloeddruk zijn voor niets goed dus als we dit op een aangename manier (zonder te verkrampen) kunnen reduceren, is dit altijd meegenomen dacht ik maar !

    0
  • L D avatar
    Dank voor uw vragen, die wellicht ook bij andere mensen bestaan die een ablatie hebben gehad.Ik vermoed dat u uit Belgie komt. VKF = voorkamerfibrilleren wordt in belgie gebruikt. In Nederland gebruiken we hiervoor de termen boezemfibrilleren of atrium fibrilleren.Antwoord 1. Ik denk dat het gewoon het effect van de ablatie is; idealiter heefet de ablatie onmiddellijk effect. Uw medicijn, beta-blocker, helpt als regel eigenlijk niet goed bij duurspsorters met boezemfibrilleren.Antwoord 2. Ik denk dat uw interpretie klopt. U kunt nog heel goed overslagen voelen, of een paar overslagen achter elkaar. Iedereen heeft overslagen.Antwoord 3. Inderdaad 2-3 weken even wachten met intensief sporten. Ik adviseer u ook een gevarieerd trainingsschema. Niet elke keer hetzelfde rondje op hetzelfde tempo. Een gevarieerd trainingsprogramma verlaagt de kans op opnieuw boezemfibrilleren.Antwoord 4. Stress kan inderdaad de kans op boezemfibrilleren en extra-systoles vergroten; het is echter niet de oorzaak. Krampachtig stress vermijden helpt ook niet, natuurlijk.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy