// Zorg algemeen

NIeuwe behandelingsmethode?

Beste dokter,

Op de website van Omroep Gelderland stond vorige week deze informatie:

Patiënten met hartritmestoornissen kunnen voor een relatief eenvoudige ingreep sinds kort in het Radboudumc in Nijmegen terecht. Met een kijkoperatie kan een chirurg de stoornissen verhelpen (enzovoort).

Het zou om een nieuwe techniek gaan waarmee met een eenvoudie kijkoperatie boezemfibrilleren kan worden behandeld. Bovendien zou de kans op succes groter zijn dan met een ablatie via de lies.

Weet u wat deze techniek inhoudt en of deze werkelijk een verbetering is?

 

Met vriendelijke groeten,

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Deze chirurgische ingreep bestaat al een aantal jaren en wordt in meerdere centra toegepast. De chirurg behandelt inderdaad via een kijk-operatie de buitenkant van het hart door de longen te laten invallen, op de plekken waar de cardioloog het vanaf de binnenkant doet (met een catheter vanuit de lies).Deze techniek is "relatief" eenvoudig, met de nadruk op relatief, als u begrijpt wat ik bedoel. Het vereist een ervaren chirurg, en voor de patient is het zeker meer belastend. Er is flinke napijn en de opname is tenminste 4 dagen.Bij de katheter-ablatie gaat de patient de volgende dag naar huis en is er meestal geen napijn (tenzij er een bloeduitstorting of irritatie van het hartzakje is opgetreden).Het is zo dat bij sommige patienten de resultaten van de chirurgische behandeling beter zijn, en dat zijn de mensen bij wie het boezemfibrilleren al meer dan een jaar niet meer vanzelf stopt; we noemen dat 'long-standing' persistent boezemfibrilleren. Bij mensen bij wie het boezemfibrilleren nog vanzelf stopt, paroxysmaal boezemfibrilleren, is toch de katheter-ablatie de meest gebruikte en geaccepteerde behandeling. De resultaten zijn dan prima en de risico's en belasting voor de patient echt veel minder dan bij de chirurgische behandeling.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy