// Zorg algemeen

Naar welke specialist voor een diagnose?

In november vorig jaar ging ik (vrouw van 53, 173 cm, 73 kg, niet-roker) naar de huisarts omdat ik al weken last had van een vervelend gevoel op de borst en tussen de schouderbladen en omdat ik soms zonder duidelijke redenen kortademig was. Ik had tot op dat moment geen andere medisch relevante voorgeschiedenis. Mijn moeder, oma (overleden toen ze 51 was aan een beroerte) en tantes lijden wel allemaal aan hart- en vaatziekten.

Uit onderzoeken bleek dat ik een slokdarmdivertikel had en een versleten bovenrug met hoogteverlies in wervel T11. Ik volgde de adviezen van de huisarts op (die dacht aan stress en rugproblemen) maar de klachten gingen niet over. Hij stuurde mij in februari van dit jaar naar een cardioloog. Die constateerde een te hoge bloeddruk en schreef medicijnen voor en een nieuwe afspraak voor een echocardiogram.

Twee dagen na de start van die medicatie, belandde ik in het ziekenhuis. Ik was niet lekker geworden en omdat het ECG op de spoedeisende hulp licht afwijkend was, werd ik opgenomen. Ik ben 24 uur in het ziekenhuis geweest en onderzocht en behalve dat mijn bloeddruk inderdaad constant veel te hoog was, werden bij andere onderzoeken (hartkatheterisatie en echocardiogram) geen bijzonderheden gevonden. 

Ik mocht naar huis met een medisch paspoort met daarin een ECG met een ‘unconfirmed diagnose’ en later is de medicatie aangepast van metoprolol en acetylsalcardio naar alleen nog Barnidipine.

Het vervelende is echter dat de klachten waarmee ik 9 maanden geleden naar de huisarts ging nog steeds niet over zijn (alleen de kortademigheid zonder reden is over), maar dat ik nu wél dagelijks een medicijn moet nemen.

Ik wil graag van mijn klachten af maar weet niet of ik de oorzaak nu bij rug of het hart moet zoeken. Normaal gesproken bespreek je zoiets uiteraard met de huisarts maar wij hebben een aantal vervelende ervaringen met de huisarts (en inmiddels weet ik dat wij niet de enige zijn! ) Hij was trouwens van mening dat de bloeddruknorm 100 + je leeftijd is en dat was voor ons erg verwarrend want in het ziekenhuis werd mij gezegd dat mijn bloeddruk veel te hoog was en dat ik er vanuit moest gaan dat ik er ’voor de rest van mijn leven’ medicijnen voor moest nemen.

Mijn vragen zijn nu: 

1) Naar welk type specialist kan ik het beste als eerste gaan om nu een duidelijke diagnose te krijgen?

2) Is die bloeddrukmedicatie inderdaad ‘levenslang’ nodig of kan ik er op termijn mee stoppen?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • F S avatar
    Om te beginnen is het erg vervelend dat de relatie met je huisarts zodanig is dat je liever niet met hem bespreekt wat je bezig houdt. Het is enorm van belang dat je als patient vertrouwen hebt in je huisarts en wer dit door omstandigheden niet het geval is dan denk ik dat het van belang is om dit samen te bespreken en als je in een gesprek niet nader tot elkaar komt kan het zelfs nodig zijn om over te stappen naar een andere huisarts.Om naar je vragen te gaan:De onderzoeken die je hebt gehad tijdens je opname bij de cardioloog sluiten een aandoening aan de kransslagaderen en de hartkleppen uit en het lijkt er dus op dat je pijnklachten geen cardiale oorzaak hebben. Slokdarmklachten kunnen erg veel lijken op de pijn op de borst die hartpatienten aangeven en soms is het slikken van een maagbeschermer al voldoende om deze klachten sterk te verminderen of te verhelpen dit zou je met je huisarts kunnen bespreken.Ook aandoeningenvan de thoracale wervelkolom kunnen een strak bandgevoel in de borstkast geven mogelijk kan een fysiotherapeut je hiermee verder helpen.TAV je bloeddruk: een hoge bloeddruk voel je meestal niet maar heeft als deze langer bestaat een negatieve invloed op hart en bloedvaten. Het is dan ook zaak om die bloeddruk binnen de perken te houden. Als een gezonde bloeddruk beschouwen we een bovendruk die lager is dan 140 en een onderdruk lager is dan 80 mmHG.Er zijn een aantal zaken die je zelf kunt doen in de behandeling van een hoge bloeddruk:- Zorgen voor een gezond gewicht- Zuinig zijn met zout (let vooral ook op zoutgehalte in kant en klare producten!)- Voldoende bewegen; min 30 minuten per dag- Niet roken- Adequaat omgaan met stressEen aanpassing van leefstijl kan er dus voor zorgen dat het op termijn niet nodig is om bloeddrukverlagende middelen te blijven gebruiken, helaas zijn er ook mensen die ondanks een zeer gezonde leefstijl toch een hoge bloeddruk blijven houden en aangewezen zijn op medicatie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy