// Zorg algemeen

MRI en Echo

Ik ben een man van 48 jaar en al jaren bekend met allerlei rtimestoornissen uit de boezems en PVC'S (soms doubletten en tripletten). Alle moeglijke testen binnen de cardiologie ondergaan zonder afwijkingen. EFO en eventueel ablatie staat gepland. Gebruik betabocker om dat een beetje onder controle te krijgen. Mijn cardiologg zegt dat mijn hart voor de rest gezond is en dat al deze ritmeafwijkingen geen kwaad kunnen, maar fijn is het niet.

Nu is het tegenwoordig zo dat iedereen in zijn digitale medische dossier kan kijken wat aan de ene kant goed is maar aan de andere kant wel vragen ontstaan en ben blij met dit forum om deze te kunnen stellen:

- Echo van mei dit jaar: 

LV: normale wanddikte en dimensie, goede syst LVF, biplane 67%, normale DF

RV: basaal wijde RV, hyperdynamische RVF

Atria matig vergroot

VCI slank

Rest is gb.

Mijn vraag: is mijn rechterkamer echt vergoot? mijn cardioloog zei dat alles normaal is.

Ik ben nog niet klaar, hier komt nog iets:

Een aantal jaren terug MRI gehad waarvan de conclusie: gedilateerde LV en RV, echter in balance (doet patient vee; aan sport?). Goede contractiliteit van de ventrikels, geen regionale wandbewegingsstoornissen, met name niet van de RV. Geen criteria voor ARVC. Normale dimensies van de artria. Geen hypertrofie. Kleppen ok, geen vocht, normale aorta en geen late enhancement.

Diameter LVEDD 61 mm en RVLEDD 56 mm

LVEF = 68% en RVEF = 72%

Mijn vraag: alle gedane echo's laten geen vergrote LV en RV, maar MRI wel, wie moet ik nu geloven? heb ik echt vergrote LV en RV volgens MRI? ik doe niet veel aan sport!

Naar mijn weten moet de RV altijd kleiner zijn dan de LV, mogen ze ook in balance zijn?

Mischien is dit de oorzaak van al die ritmeproblemen? 

Alvast bedankt voor uw antwoorden,

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Wat betreft uw 1e vraag: de beelden kan ik uiteraard niet zien, volgens het verslag van de echo is de rechter hartkamer plaatselijk verwijd. Maar mogelijk heeft uw cardioloog zelf naar de beelden gekeken en is deze van mening dat de beoordeling van de echocardiografist niet correct is. Uw 2e vraag: volgens het beoordelingsverslag van de MRI zijn de dimensies te wijd, wat i.d.d. bij duursporters niet op ziekte hoeft te duiden. MRI is een nauwkeuriger methode dan echocardiografie om de hartgrootte te bepalen. Overigens is de manier waarop gemeten is niet erg nauwkeurig; beter is om i.p.v. de diameter de inhoud van de kamers te meten (de LVEDV en RVEDV). Uw vraag of de verwijding van de kamers iets met uw ritmestoornissen te maken heeft is voor mij als cardioloog o.g.v. de verstrekte gegevens niet te beantwoorden.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy