// Zorg algemeen

MRI-bestendige ICD

Ik heb laatst gelezen dat in het Haga ziekenhuis bij een patiënt een MRI-bestendige ICD is geïmplanteerd. Dit zou voor mij als ICD-drager een hele goede ontwikkeling zijn. Vanwege de controle van de leverhaemangiomen en een meningeoom krijg ik af en toe een CT-scan. Deze scan wordt wel steeds gecombineerd zodat ik uiteindelijk minder straling krijg dan bij 2 afzonderlijke scans. Vorige maand heb ik onverwacht een CT-scan gehad van mijn longen vanwege verdenking longembolie en een CT-scan van mijn hart. Kortom, ik krijg helaas de nodige straling. Waarschijnlijk moet mijn ICD over 2 jaar vervangen worden. Indien ik voor een MRI-bestendige ICD in aanmerking zou komen, moet dan de lead, ik heb er 1, ook vervangen worden? De ICD is 2 jaar geleden opnieuw geïmplanteerd wegens verschuiving en ligt nu onder de borstspier. Ik kan me voorstellen dat vervanging daardoor toch iets meer werk is. Mijn vraag is of het in de toekomst voor iedere ICD-drager mogelijk wordt om een MRI-scan te krijgen ipv een CT-scan?Bij voorbaat dank.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Er is inmiddels een 'MRI-veilige' ICD op de markt, wat dus betekent dat je daarvoor een speciale ICD en speciale draad moet hebben.Echter,, dit betekent zeker NIET dat een MRI uitgesloten is bij een traditionele ICD.Er is inmiddels in de literatuur een groot aantal studies en case reports verschenen waarin telkens wordt beschreven dat het de gevolgen zeer beperkt en eigenlijk altijd tijdelijk zijn, vermits het MRI-onderzoek bij een ICD-patient ook goed wordt begeleid door de ICD-technicus en cardioloog. Tijdelijke verandering van de vele meetwaarden is beschreven, maar geen blijvende problemen of andere nadelige effecten. Het idee dat een MRI onveilig is voor een gewone ICD wordt dus verdrongen door feitelijke observaties. De mening dat een MRI veilig kan worden uitgevoerd als het klinisch noodzakelijk is, wordt steeds algemener. Het beeld van de MRI in de buurt van de draad en de ICD zal wel altijd flink verstoord zijn doordat de magnetische velden worden verstoord door het metaal in de draad en ICD.De afweging rondom uw voorstel om de draad en ICD te verwijderen is daarom lastig. Het verwijderen van een ICD-draad die al enkele jaren eerder geplaatst is, is namelijk een risicovolle ingreep. Mijn idee is dat we straks steeds meer MRI's zullen verrichten bij de 'gewone' ICD's , maar wel onder goede begeleiding. Het lijkt gewoon veilig. MRI is inderdaad een hele goede beeldvormingstechniek, maar deze techniek ontwikkelt zich ook! De MRI's worden steeds krachtiger, met steeds sterkere magneten. De vraag is dus of de huidige 'MRI-veilige' ICD's straks ook nog veilig zijn, maar ook of MRI sowieso niet veilig is bij ICD-dragers. Geen eenduidig antwoord voor u, maar ik hoop dat ik toch iets heb kunnen duidelijk maken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy