// Zorg algemeen

moeilijk dilemma ablatie of toch maar niet

Afgelopen maandag een uitgebreid gesprek gehad met de cardioloog (elektrofysioloog) over de ritmeproblemen die ik heb. Op dit moment heb ik een hardnekkige flutter die niet met een cardioversie en aanvullende medicijnen te behandelen is. Begin oktober na de laatste cardioversie is het ritme twee weken goed geweest, daarna was de flutter weer terug.

Ik ben 62 jaar en heb een CRT (2 kamers worden aangestuurd) pacemaker met ademhalingssensor. Mijn conditie is goed ook met pacemaker. Toch houd ik ook klachten/ ongemakken met de pacemaker. Het apparaat is altijd wat aan de trage kant met aansturen (je moet wat ademnood hebben voor een hoger ritme) Verder ervaar ik vermoeidheid door het ritmeprobleem. Tijdens de twee weken zonder storing voelde ik me merkbaar beter. (ook zichtbaar voor mijn omgeving).

Ik heb een lange cardiologische voorgeschiedenis achter de rug. in 2007 aortawortel vervangen, aortaklep vervangen, mitraliskep gerepareerd en maze operatie. (gediliteerde boezems). Daarna tal van problemen die begonnen met een 2e graads AV block en langzaam veregerenden. Bovendien regelmatig AF gehad en/of flutter.

Nu is de vraag of in zo'n hart waar zoveel ingrepen gedaan zijn een ablatie nog verantwoord is. Volgens de cardioloog is het technisch mogelijk maar er zijn risico's. Ook valt moeilijk te voorspellen wat het effect zal zijn en hoelang de flutter uitblijft.Geen garanties. Wel risico's dat het niet helpt of dat er een vervelender storing terugkomt naast de reguliere risco's van een ablatie. De cardioloog laat het open en is niet echt heel positief. Wie helpt me een stapje verder. Het leven is goed te leven op dit moment maar ik als ik het gevoel zonder ritmeproblemen in herinnering roep kan het nog wat beter. wordt het betere het kwade van het goede.

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • W W avatar
    Bedankt dokter ,Dat wat u aangeeft helpt mij in ieder geval een andere elektrofysioloog te raadplegen. Kunt u mij daarin ook adviseren. Is er een, bij voorkeur universitair centrum, dat mij hierin helpen kan. Een centrum dat in de behandeling van de "uitzonderingen" (niche markt) een voortrekkersrol heeft. Mogelijk met de naam van een elektrofysioloog. Bedankt ,Ook bedankt voor je reactie ook jij hebt al een intensieve en lange voorgeschiedenis achter de rug. Lang niet altijd gemakkelijk denk ik. Ik hoop voor je dat de afwezigheid van ritmeproblemen zich voortzet. Hoe is overigens nu je conditie? Jouw reactie helpt me in ieder geval niet te berusten maar een volgende stap te zetten.sterkte groet

    0
  • F P avatar
    Ook ik ben 62 jaar en heb een redelijke cardiologische voorgeschiedenis; een eerste open-hartoperatie (aorta) toen ik 19 was, een tweede (aortaklepvervanging) op mijn 34ᵉ en een derde (mitralisklepvervanging) op mijn 55ᵉ. Op mijn 53ᵉ heb ik een ICD gekregen i.v.m. gevaarlijke ritmestoornissen boven de 300. Deze ICD is er na 1,5 jaar weer uitgehaald i.v.m. een onderhuidse bloeding of een ontsteking bij de ICD. Ook heb ik al jaren last van "gewone" ritmestoornissen; ritmestoornissen die niet gevaarlijk maar wel lastig zijn. Dit heeft dan weer geleid tot 32 cardioversies (sinds 2009). Daarnaast heb ik totaal geen energie.Dus ook mijn hart heeft behoorlijk wat moeten doorstaan. Toch heb ik nooit getwijfeld of ik wel of geen ablatie zou doen. In mijn ogen kon er weinig fout gaan. Natuurlijk zijn er altijd risico's, maar die heb je ook als je over straat loopt. Inmiddels heb ik 5 ablaties achter de rug en ik ben eerlijk, over de laatste heb ik wel getwijfeld om dezelfde reden als u heeft; je kunt niet eeuwig bezig blijven in je hart. De laatste 6 maanden (voor mij een unicum) heb ik geen ritmestoornissen meer gehad, mede omdat ik toch weer het omstreden medicijn Amiodaron gebruik. Maar wij, de huisarts en ik, houden mijn schildklier goed in de gaten en zolang dat goed gaat vind ik het prima!!Ik ben in ieder geval blij dat ik geen ritmestoornissen meer heb.Ik hoop je met dit verhaal iets steun te hebben kunnen geven en verder wens ik e hele fijne feestdagen en een gelukkig, maar vooral gezond 2016!!!

    0
  • L D avatar
    Inderdaad een dilemma. Maar, flutters, zeker na een MAZE-operatie, zijn over het algemeen goed te behandelen, met een zeer hoge kans op succes. Boezemfibrilleren zou veel moeilijker te behandelen zijn.Risico's zijn toch ook zeer beperkt. Beroertes zijn uitermate zeldzaam, in de orde van 1:10.000. De overige complicaties, zoals bloeduitstorting in de lies, en bloed in het hartzakje genezen als regel restloos (altijd zeldzame uitzonderingen). Ik kan u op grond van uw informatie, die overigens zeer adequaat en helder is, niet op individueel niveau adviseren. Daar spelen andere zaken ook een rol. U kunt de mening van een andere elektrofysioloog overwegen. Het gaat om interpretatie en subtiele verschillen. Het is goed dat u zich zo actief opstelt bij deze beslissing.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy