Afgelopen maandag een uitgebreid gesprek gehad met de cardioloog (elektrofysioloog) over de ritmeproblemen die ik heb. Op dit moment heb ik een hardnekkige flutter die niet met een cardioversie en aanvullende medicijnen te behandelen is. Begin oktober na de laatste cardioversie is het ritme twee weken goed geweest, daarna was de flutter weer terug.
Ik ben 62 jaar en heb een CRT (2 kamers worden aangestuurd) pacemaker met ademhalingssensor. Mijn conditie is goed ook met pacemaker. Toch houd ik ook klachten/ ongemakken met de pacemaker. Het apparaat is altijd wat aan de trage kant met aansturen (je moet wat ademnood hebben voor een hoger ritme) Verder ervaar ik vermoeidheid door het ritmeprobleem. Tijdens de twee weken zonder storing voelde ik me merkbaar beter. (ook zichtbaar voor mijn omgeving).
Ik heb een lange cardiologische voorgeschiedenis achter de rug. in 2007 aortawortel vervangen, aortaklep vervangen, mitraliskep gerepareerd en maze operatie. (gediliteerde boezems). Daarna tal van problemen die begonnen met een 2e graads AV block en langzaam veregerenden. Bovendien regelmatig AF gehad en/of flutter.
Nu is de vraag of in zo'n hart waar zoveel ingrepen gedaan zijn een ablatie nog verantwoord is. Volgens de cardioloog is het technisch mogelijk maar er zijn risico's. Ook valt moeilijk te voorspellen wat het effect zal zijn en hoelang de flutter uitblijft.Geen garanties. Wel risico's dat het niet helpt of dat er een vervelender storing terugkomt naast de reguliere risco's van een ablatie. De cardioloog laat het open en is niet echt heel positief. Wie helpt me een stapje verder. Het leven is goed te leven op dit moment maar ik als ik het gevoel zonder ritmeproblemen in herinnering roep kan het nog wat beter. wordt het betere het kwade van het goede.
3 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
W W
F P
L D