// Zorg algemeen

Metoprolol of propanolol?

Sinds een poosje slik ik de bétablokker metoprolol in eerste instantie voor mijn bloeddruk. Echter kamp ik ook met een behoorlijke angststoornis. Nu las ik dat propanolol dezelfde eigenschap heeft (ook béta blokker), maar ook helpt tegen angststoornis omdat het rustgevend werkt? Is dat zo, en kan ik mijn huisarts vragen dit te veranderen? Het zou een fijne bijkomstigheid zijn...


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Het zijn inderdaad beide beta-blokkers. Propranolol is een oudere generatie beta-blokker, en selokeen dus een nieuwere generatie (met een gunstiger bijwerkingen profiel). We noemen selokeen meer selectief.Propranolo is minder selectief en kan daarmee de symptomen van paniek, zoals trillende handen, afzwakken.Echter, ik wil benadrukken dat dit natuurlijk niet de goede manier is om paniek te behandelen. Dat zou toch echt op een andere manier moeten gebeuren.De indicatie voor uw beta-blokker bepaalt of u kunt switchen. Voor sommige indicaties, zoals hartfalen, of wer er ook een ander probleem is, zoals longproblemen, dan is er een sterke voorkeur voor selokeen.U kunt het altijd vragen, maar dan wel met het idee om de paniekaanaanvallen ook op een structurele manier aan te pakken en symptoom-bestrijding dus als tijdelijk.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy