// Zorg algemeen

Metoprolol 25mg bij LQTS veel bijwerkingen

Goedenavond,

Een maand geleden heb ik van mijn cardioloog Metoprolol retard 25mg 1x daags voorgeschreven gekregen. Dit in verband met het/mijn aangeboren lange QT syndroom & een verlengde qt tijd. Daarnaast ben ik eenmaal vrij onverwacht weggeraakt.

Nu heb ik behoorlijk veel last van bijwerkingen. Mijn hartslag in rust is tussen de 47-55, bij inspanning (als in lopen, niet aerobics ;)) niet hoger dan 70. Ik ben erg duizelig, voel me vaag, zeg rare dingen, ben uitgeput van een stukje fietsen, voel mijn hart duidelijk slaan en heb meer last van overslagen. Tenminste, ik voel ze meer. Rare druk op de borst en "gevoelige" borsten. Ik heb fysiek zwaar werk met veel verantwoordelijkheid, en vind het lastig dit met het bovenstaande te combineren. Ik twijfel dan ook om met de betablokkers door te gaan. Wat is wijsheid: doorgaan en afwachten of de bijwerkingen afnemen, de dosis halveren (is dat zinvol 12,5 mg) of stoppen. Aan de andere kant heb ik de medicatie ook niet voor niets voorgeschreven gekregen.

Tips en ervaringen zijn zeer welkom!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H V avatar
    Dank u wel voor de reactie. Dat ik het lange QT syndroom heb ik uit genetisch onderzoek gebleken. De betablokkers kreeg ik omdat mijn QT tijd langer bleek te zijn geworden. Ik ben niet heel groot en heb ook niet zoveel spiermassa...vandaar de lage dosis. Dank voor uw antwoord, ik denk dat ik het nog even aankijk en anders inderdaad ingesprek ga met mijn cardioloog.

    0
  • P V avatar
    Vervelend dat U zoveel klachten van de metoprolol hebt.Als U inderdaad een lange-QT-tijd syndroom hebt en U raakt hierbij weg, is een bètablokker wel van vitaal belang, om meerdere wegrakingen, of erger, te voorkomen.Metoprolol is een van de meest gebruikte bètablokkers, de de dosering van 25 mg is vrij laag. Bètablokkers remmen de effecten van adrenaline-achtige stoffen op het hart, en dit heeft onder andere een effect op de hartfrequentie, en dan vooral op de frequentie bij inspanning; de rustfrequentie, die bij de meest mensen tussen de 40 en 70 is, wordt slechts iets lager. Uw rusthartslag is normaal, maar als deze bij (flinke) inspanning inderdaad niet boven de 70 zou komen, is de dosis misschien inderdaad te hoog. Naast een dosis-verlaging zou ook gekozen kunnen worden voor een andere bètablokker die U misschien wat minder bijwerkingen zou geven; overleg dit even met Uw eigen cardioloog.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy