// Zorg algemeen

Medicatie bij ARVC

Sinds drie jaar heb ik de diagnose ARVC, destijds kreeg ik Sotalol voorgechreven, echter keeg ik hier juist VT's van (pro-aritmisch). Ik heb eeb ICD en gebruik dagelijks 100mg Metoprolol Zoc. i.v.m. toenemende ventriculaire ritmestooornissen (bewezen via 48 uurs holter) is de Metoprol nu opgehoogd naar 200mg Zoc. Ik ben 45 jaar en u kunt wel nagaan dat ik veel hinder ondervind door de bijwerkingen van de Metoprolol. Is er een vergelijkend medicijn wat dezelfde werking als Metoprolol heeft, maar met minder bijwerkingen? Overigens helpt de 200mg Metoprolol Zoc wel goed want ik heb nu geen enkele ritmestoornis meer!

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L 6 avatar
    Hallo,Ik kreeg in dec '10 een ICD vanwege ARVC en slikte daarbij Sotalol totdat ik met ernstige benauwdheid (astma) weer in het ziekenhuis terecht kwam. De verdenking van de exacerbatie lag bij Sotalol. Ik ben toen gedurende 5 dagen opgenomen geweest om onder bewaking over te gaan op Tambocor 200mg. Volgens mijn cardioloog was dit het alternatief, voor Amiodaron vond hij me te jong, ik was toen 49. De eerste 2 dagen had ik erge hoofdpijn en zag dubbel. Daarna verdween deze vervelende bijwerking. Inmiddels slik ik Tambocor 200mg al bijna 4 jaar zonder problemen.

    0
  • L D avatar
    Hoge doses metropool kunnen zeker vervelende bijwerkingen geven.Sotalol kan heel soms meer ritmestoornissen geven, maar dat is o.a. afhankelijk van de dosering. Mogelijk kan een wat lagere dosis wel goed bij u werken en moet sotalol dus heroverwogen worden.Alternatief is amiodaron (ook cordarone genoemd). Dat is het meest krachtige ritme-medicijn, maar kent ook navenant forse bijwerkingen, zeker bij langdurig gebruik, zoals verkleuring van de huid, en schildklier-problemen. Deze zijn gelukkig wel vrijwel altijd weer omkeerbaar.Een laatste alternatief is ablatie. We gaan dan met een katheter naar het hart toe, om de plekjes in het hart die de ritmestoornissen veroorzaken, uit te schakelen. Ook dit kent een keerzijde: zo'n plekje kan op een lastige plek zitten (zoals de buitenkant van het hart), of het kunnen heel veel plekjes zijn. Maar, vaak halen we gelukkig hele mooie resultaten.Sterkte verder!

    0

Je moet Inloggen om te reageren