// Zorg algemeen

Mag ik isosorbidedinitraattabletten gebruiken om te sporten?

Ik ben een vrouw van 46 jaar met in de voorgeschiedenis een ernstige vernauwing in de kransslagader (waarvoor stent geplaatst in de LAD). Er zijn 2 andere vaten die vernauwd zijn maar (nog) niet in aanmerking komen voor behandeling. Voorlopig conservatief beleid met bloedverdunners en een statine. Voor geval van nood heb ik isosorbidedinitraattabletten voor onder de tong meegekregen. Sporten / bewegen is belangrijk dus ga ik iedere week hardlopen. Ik merk daar echter de achteruitgang. Eerst kon ik 5 minuten joggen zonder klachten, nu nog geen minuut. De pijn op de borst is dan niet meer uit te houden en dan moet ik stoppen met joggen. Gewoon wandelen geeft geen problemen. Nu heb ik een keer geprobeerd te sporten na het nemen van zo'n tablet onder de tong. Dat gaat een heel stuk beter. Ik kan dan gewoon weer enkele minuten joggen en het sporten is weer een stuk beter vol te houden. Ik heb wel lichte hoofdpijn en voel me soms wat licht in het hoofd maar dat is wel vol te houden. Mijn vraag is nu: mag ik deze tabletten gebruiken om te joggen? Of kan ik beter overstappen naar minder intensieve sporten als fietsen / wandelen (en die voor mij een stuk saaier zijn)? 

.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • Update: inmiddels bij de cardioloog geweest. Fietstest liet niets zien maar bij de hartkatheterisatie was een groot vat 80-90% dicht gaan zitten. Inmiddels is er een extra stent geplaatst. Ook bij de eerste vernauwing (in een ander groot vat) zag ik ditzelfde patroon. Kortademig bij gewone inspanning maar nooit pijn op de borst. Deze trad alleen op bij extreme inspanning zoals hardlopen. Geen afwijkingen op het ecg, normale fietstest, geen pijn op de borst bij gewone inspanning en toch ernstige afwijkingen in de kransslagaders. Blijkbaar is mijn kortademigheid i.c.m. pijn op de borst bij hardlopen een goede voorspeller.

    0
  • P T avatar
    Duidelijke vraag. De nitraattabletjes voor onder de tong verwijden de bloedvaten in het lichaam en daardoor krijg je minder snel pijn op de borst (betere doorbloeding hart) met soms als bijwerking hoofdpijn tengevolge van ook wat verwijding bloedvaten in het hoofd. Deze tabletjes bestaan er ook in een vorm die de hele dag werkt (promocard) en dat is te verkiezen boven de tabletjes onder de tong, die weliswaar goed werken, maar soms ook bloeddrukdaling en daardoor flauwvallen kunnen veroorzaken. De tabletjes onder de tong zijn heft in te zetten bij een acute aanval van pijn op de borst. om dit medicijn met uw cardioloog te bespreken. Misschien heeft uw cardioloog nog andere ideeen over de medicatie. Sowieso is het zeer verstandig om uw cardioloog zo snel mogelijk te consulteren als er sprake is van toename van de klachten, zoals in uw geval. Succes.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy