// Zorg algemeen

Linkerbundeltakblok

Hallo,

2 jaar geleden is bij mij bij een cardio onderzoek ontdekt dat ik een Linkerbundeltakblok heb. Ze hebben toen ook mijn krasslagaders onderzocht en die waren helemaal in orde. 2 maanden geleden hebben ze bij mij een hartritmestoornis (hoogstwaarschijnlijk AVNRT) ontdekt. Ik heb nu wat meer gelezen over LBTB en las dat dit hartritmestoornis kon ontwikkelen. Kan dit dus zijn dat ik dat daardoor dan dat heb ontwikkeld?

De cardioloog vertelde me dat ik me geen zorgen moet maken om die LBTB, maar ik heb nu eigenlijk nog maar enkel de rechter bundel over die alles moet doen. Ik las ook dat het een RBTB sneller voorkomt omdat die meer aan oppervlakte ligt dan de linkerbundel en dat deze daarom dus sneller kan beschadigd worden. Ik vraag me dan ook af, vermits bij mij de bundel, die is onderbroken die het minst snel beschadigd kon worden, niet meer werkt en de andere die sneller zou kunnen beschadigd worden nog wel werkt, wat zijn dan de prognoses waaraan ik me zou kunnen verwachten in de toekomst?

Alvast dank voor uw antwoord.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • A V avatar
    Hoi ,Bij mij is stress 1 van de triggers waarbij ik in de ritme stoornis ga en ook als ik gekneld zit (bh of voorovergebogen en rechtkomen) maar ik hen al gemerkt dat triggers voor iedereen anders zijn.De vraag die ik stelde ivm het iets kunnen doen preventief had betrekking op de LBTB en niet op de hartritmestoornis. De hartritmestoornis gaat worden behandeld via ablatie. De LBTB daarentegen kan niet worden genezen en dus vandaar mijn vraag aan dokter over de preventieve mogelijke maatregelen.

    0
  • H V avatar
    Hi,Mijn ervaring is dat stress er helemaal niet toe doet.het schoot erin ( de ritmestoornis ) en het schoot eruit.Gewoon een elektrisch probleempje..Overslagen/ VT en LBTB ot RBTB kunnen wel met elkaar te maken hebben maar hoeft niets te betekenen.

    0
  • A V avatar
    Dank u voor uw antwoord.Nog deze 2 vragen:Kan ik eventueel zelf iets doen om te vermijden dat dit ooit gebeurt?Aanpassen voedingsgewoonten? Bepaalde lichaamsbeweging? Stress reductie?Mag ik ook nog vragen, of de overslagen die ik regelmatig heb, deze in verband staan met de LBTB of eerder met de AVNRT?Dank u alvast voor de respons.

    0
  • P V avatar
    Als antwoord op Uw eerste vraag, het linkerbundeltakblok (LBTB) en de ritmestoornis (mogelijk de AV-knoop tachycardie, AVNRT) hebben niets met elkaar te maken. In het algemeen geeft een LBTB geen ritmestoornissen, dus het is toeval dat U ook een AVNRT hebt (en die komt bij 0.5-1.0% van de mensen voor).U hoeft zich inderdaad geen zorgen te maken over Uw LBTB, als het hart verder normaal is. De kans dat de rechter bundel ook minder gaat geleiden is klein; wat U hier dan van zou kunnen merken is dat een te lage hartfrequentie zou leiden tot duizeligheid of flauwvallen, en dan kunnen we U met een pacemaker goed helpen. Maar grote kans dat dit nooit nodig zal zijn.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy