// Zorg algemeen

Linkerboezem flutter na Mini Maze

In 2011 heb ik een Mini Maze operatie ondergaan wegens BF. De BF is daarmee verdwenen maar ik heb er een flutter aan overgehouden. De flutter treedt alleen op als gevolg van een adrenaline shot of tijdens of na zware lichamelijke inspanning en duurt een paar minuten tot een paar uur als de oorzaak zwaar lichamelijke inspanning is. De adrenaline shot flutter is te voorkomen met een kleine dosis Sotalol. Tegen de flutter door inspanning is geen remedie. Ik houd er wel rekening mee door niet te gaan hardlopen, maar ik loop nu na een aantal jaren ook het risico als ik stevig doorfiets en dat is heel vervelend. In één geval is de fluter gevangen in een ECG, zodoende weet ik wat het is. Mijn toenmalige cardioloog (AMC) wilde niet ableren omdat eerst ik eerst verschillende  medicatie moet proberen. Dat is protocol. Nu wil ik geen Sotalol of Metoprolol gebruiken om te voorkomen dat ik een flutter krijg tijdens het fietsen. Kunt u mij aangeven of er in deze situatie toch een mogelijkheid bestaat op een ablatie.

,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • A S avatar
    Dank voor de snelle terugkoppeling. Volgens het ECG in de 3e/4e afleiding is bij ritme plm. 115 (min of meer constant) mijn hart in flutter (zaagtandpatroon). Daaromheen (maar moeilijker vast te leggen) zou het goed fibrilleren kunnen zijn. In de steeds schaarser sinus episodes komt het zo rond 70 uit. Triggers lijken dezelfde te zijn als voor de operatie. Ook toen al momenten die ik nu als flutter zou duiden en niet als fibrilleren. Volgens een MRI is er wel fibrotisering, lees ik in uw reactie een voorzichtig 'dat kan er ook mee te maken hebben'? In flutter heeft metoprolol overigens geen effect, maar dat was voor de maze ook al nauwelijks (meer 'aan/uit' gedrag). Kunnen flutterklachten toenemen door remodellering? Dat lijkt - in positieve zin tot dusver - mijn hart na de morrow wel te doen. Zou amiodarone hier beter werken dan sotalol (geen fan van amiodarone overigens)? Is het handig om dit probleem vooral met de elekrofysioloog aan te vliegen of is een consult met een HOCM specialist raadzaam? Fijn dat u mijn dilemma begrijpt: a-typische flutter in een a-typisch hart in een a-typische patiƫnt ;-).

    0
  • L D avatar
    Jullie beider voorbeelden illustreren fraai de overwegingen die wij als ritme-cardiologen ook steeds maken. Als iemand ook een HOCM (erfelijke, te dikke hartspier), en er is weer fibrilleren (en geen flutter) na een MAZE, dan is de kans dat een ablatie toch werkt, klein. Fibrilleren is een dan een uiting van veel diffuus littekenweefsel in de boezem en heel veel elektrische circuits waardoor deze onregelmatige ritmestoornis ontstaat.Maar, aan de andere kant van het spectrum is iemand, zonder HOCM (maar wel een wat vergrote boezem), maar met een flutter na de operatie. Een flutter is 1 enkel circuit, bijna altijd door herstel van geleiding over het litteken dat de chirurg heeft gemaakt. Zo'n enkel circuit is, in tegenstelling tot de situatie met boezemfibrilleren, wel goed in k te brengen en daardoor is de kans op succes voor een ablatie na een mini-MAZE veel groter. Geen garanties, maar echt groter. De heer Schaafsma maakt goede afwegingen over de risico van zo'n ingreep, de kans op succes en de vele jaren die volgen als de ritmestoornis blijft.His-ablatie kan, als het hart echt niet meer toegankelijk is voor ablatie in de linker boezem, soms een hele goede oplossing zijn. Belangrijk is wel dat dan vooraf het juiste type pacemaker wordt geplaatst; wij gebruiken steeds vaker een biventriculaire pacemaker (3 draden) omdat dan het risico op verslechtering van de hartfunctie door langdurig pacen met een twee-draden pacemaker, er niet meer is.

    0
  • A S avatar
    Mag ik inhaken op deze gedachtenwisseling? Voor mij geldt iets soortgelijks: in 2013 een gecombineerde morrow/maze operatie gehad en maanden later BF. De BF liet zich de afgelopen jaren met Sotalol redelijk onderdrukken maar komt daar nu bijna aanhoudend doorheen. Frequentie in BF is redelijk stabiel rond 115. Daarbuiten slingerend tussen 80 en 100. Ook bij mij is het LA vergroot. Natuurlijk is de HOCM ook na het verdwijnen van de aanzienlijke gradient door de morrow nog wel een gegeven.Cardioloog stelt ablatie voor. Gezien risico's, eerdere teleurstelling, zeker geen 95% op succes twijfel ik. Maar voortdurende onrust en hoge dosering Sotalol is het ook niet. Enig idee van de succeskans (ook op termijn) van ablatie bij flutter na maze bij HOCM en vergroot LA? Of beter meteen voor een HIS ablatie gaan? Is het normaal dat de flutterklachten met de loop van de tijd toenemen? Of is dat aan HOCM of andere zaken te relateren?

    0
  • R v avatar
    Daar ben ik weer. Inmiddels via de huisarts naar de cardioloog geweest. Mijn situatie wordt besproken in het team. In de tussentijd Sotalol gekregen voor 4 weken om te kijken hoe dat gaat. De cardioloog was heel meegaand in mijn vraag maar heeft wel een aantal kanttekeningen. Een ablatie linker boezemflutter is niet zonder risico en vaak niet succesvol. Daarnaast heb ik een vergrote linker boezem wat het risico op flutters kan vergroten. Het is nu even afwachten dus . .

    0
  • R v avatar
    Dank u wel voor de snelle reactie. Ik zal dit met mijn huisarts bespreken

    0
  • L D avatar
    Flutters na een mini-MAZE komen vaker voor en in mijn ervaring helpt medicatie niet goed.Ik ken uw medische details niet, maar in algemene termen kan ik u wel vertellen dat ablatie van een flutter na mini-MAZE, door een ervaren team, zeer goede resultaten heeft.In Eindhoven ableren we in ieder geval vaker patiƫnten na een mini-MAZE. Maar, nogmaals, ik ken uw gegevens niet en weet dus niet of dit ook voor u geldt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy